Hivatalosan is Florin Cîţut javasolta a miniszterelnöknek a PNL


-A A+

Florin Cîţut javasolta hivatalosan is a miniszterelnöki tisztségre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői egyeztetésen – közölte a konzultációt követően Ludovic Orban pártelnök, hozzátéve, hogy a képviselőházi elnököt is a PNL adná, a pártelnök személyében.

Orban rámutatott, a liberális küldöttség közölte az elnökkel, hogy a PNL továbbra is elkötelezett egy jobbközép kormány alakítása mellett, „amely biztosíthatja Románia fejlesztését, a rendszerreformok megvalósítását és azt a gazdasági előrelépést, amelyre az országnak szüksége van". Ludovic Orban kifejtette, alakulata Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe, és javaslatuk értelmében jómaga töltené be az alsóházi elnöki tisztséget.

A PNL vezetője elmondta még, alakulata nem ért egyet azzal, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) bármilyen formában részt vegyen a kormányzásban. „A PSD miatt 30 éven át egy helyben toporgott az ország, miután a polgárok 2016-ban bizalmat szavaztak nekik, három éven át az ellenkezőjét tették mindannak, amit megígértek" – fogalmazott.

Hozzátette, pártjának vezetőtestülete határozatban rögzítette, hogy az USR–PLUS-szal, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségekkel hajlandó együttműködésre lépni, és ehhez tartják magukat, ettől eltérő összetételű parlamenti többség kialakítása „egy pillanatig sem merült fel, még nem hivatalos tárgyalásokon sem".

Orban – elmondása szerint – tájékoztatta az államfőt a lehetséges partnerekkel folytatott egyeztetések állásáról, valamint arról, hogy folytatni kívánják a tárgyalásokat, hogy „észszerű határidőn belül" beiktathassák az új jobbközép kabinetet. A PNL elnöke ugyanakkor meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Iohannis elnök az alkotmányban megszabott határidőn belül bejelenti majd, kit bíz meg kormányalakítással.

A PNL küldöttségét a tárgyaláson Ludovic Orban mellett a kormányfői tisztségre jelölt Florin Cîţu, Raluca Turcan és Rareş Bogdan első alelnökök, valamint a PNL Prahova megyei szervezetének elnöke, Iulian Dumitrescu alkotta.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X