December 21-re hívja össze a parlament alakuló ülését Klaus Iohannis


-A A+

December 21-ére, a jövő hétfőre szándékozik összehívni a december 6-i választások nyomán kialakult új összetételű parlament alakuló ülését Klaus Iohannis – jelentette be hétfő este az államfő.

Az elnök a parlamentbe jutott pártok képviselőivel folytatott hétfői egyeztetések után állt a kamerák elé. A választások eredményeként kialakult parlamenti erőviszonyok alapján megvalósíthatónak nevezett egy jobbközép többséget a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) részvételével, de mint fogalmazott, még „nem adottak a kormányalakítás feltételei”. Iohannis egyébként már a választások másnapján kifejtette, hogy az eddig kisebbségben kormányzó PNL által javasolt személynek ad majd kormányalakítási megbízást.

Mivel a Központi Választási Iroda (BEC) hétfői közlése nyomán ismertté vált a választások végeredménye, úgy döntött, hogy a parlament alakuló ülését december 21-re tűzi ki – nyilatkozta.

A választásokon a szavazatok 29 százalékával győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) egy nemzeti egységkormány felállítását javasolta, amelyet a jelöltjük, Alexandru Rafila mikrobiológus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai tagja vezetne. Viszont mind a PNL, mind az USR–PLUS kizárta a kormányzás lehetőségét a PSD-vel. 

A hétvégi hárompárti koalíciós egyeztetéseken a résztvevőknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk a kormányfői és a házelnöki tisztségeket illetően. A PNL Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszternek adná a miniszterelnöki posztot és – a kormányfői funkcióról a múlt hétfőn lemondott – Ludovic Orban pártelnöknek a képviselőház elnöki tisztét. A kettő közül viszont az egyiket az USR–PLUS óhajtja, míg az RMDSZ szerint el kellene osztani a hatalmi funkciókat a három partner között a kormányban és a parlamentben.

Az USR–PLUS hétfőn Dacian Cioloșt javasolta miniszterelnöknek a Iohanisszal való konzultáción, míg az RMDSZ nem nevezett meg saját kormányfő-jelöltet. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta a konzultáció után, hogy bizalomerősítésre van szükség a koalíciós partnerek között.
EZT OLVASTA MÁR?

X