Marcel Ciolacu kilátásba helyezte a parlamenti alakuló ülés bojkottját


-A A+

Megtörténhet, hogy nem alakul meg az új parlament december 21-én, amikorra Klaus Iohannis államfő összehívta az új törvényhozás első ülését – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A pártelnök szerint előfordulhat, hogy „többeknek problémájuk legyen azon a napon”, márpedig, ha nem jelenik meg a megválasztott képviselők és szenátorok legalább kétharmada, az új törvényhozás nem tarthatja meg alakuló ülését.

Ciolacu azt állította, hogy „nem bujtat senkit semmire”, és kifejtette: „egyesek nem tartják be a demokratikus játékszabályokat és semmibe veszik a polgárok szavazatait”. A PSD elnöke úgy fogalmazott, hogy a jobbközép koalícióra törekvő pártok hétvégén „kedvük szerint osztogatták a miniszteri tisztségeket”.

Ciolacu szerint őket illetné meg a kormányalakítás lehetősége, mert a december 6-i választásokon a PSD kapta a legtöbb szavazatot, de Klaus Iohannis elnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ részvételével létrejövő jobbközép kormánykoalíciót képzel el, ezért a várhatóan a PNL jelöltjének, Florin Cîțu pénzügyminiszternek fog kormányalakítási megbízást adni.

Ciolacu leszögezte: a PSD elutasít minden variánst, kivéve azt, amelyben Alexandru Rafila mikrobiológust, a párt jelöltjét bízzák meg kormányalakítással. Iohannis akkor lenne köteles őt felkérni, ha a PSD önállóan is többséget tudna alkotni a parlamentben.

Bár a múlt héten Sorin Grindeanu, a szociáldemokraták alelnöke kizárta annak a lehetőségét, hogy együttműködjenek a parlamentbe bejutott szélsőségesen nacionalista Románok Egységéért Szövetséggel (AUR), Ciolacu a Romania TV hétfő esti műsorában azt mondta, „természetes, hogy tárgyalunk velük”. Igaz, leszögezte: semmilyen közös projektjük sincs, és nem lehet politikai szövetségről beszélni.

Ám Ciolacu szerint természetes, hogy megbeszéljék az AUR-ral a kialakult helyzetet, amikor „a vesztesek el akarják foglalni a parlamentet”. A PSD elnöke emlékeztetett: a PSD-nek és az AUR-nak összesen 47 százaléka van a parlamentben.








EZT OLVASTA MÁR?

X