Hivatalos: hétfőre összehívta az államfő az új parlamentet


-A A+

Klaus Iohannis államfő szerdán aláírta az új parlament december 21-ei összehívására vonatkozó dekrétumot.

E szerint a december 6-i választások nyomán kialakult törvényhozó testületet december 21-én 12 órakor hívják össze a parlament épületében. Klaus Iohannis államfő hétfő délután úgy nyilatkozott, hogy december 21-ére készül összehívni az új parlamentet.

„Tekintve, hogy a Központi Választási Iroda közzétette a parlamenti választások végleges eredményeit, minden feltétel adott az új parlament összehívásához. Tájékoztatom önöket, hogy az új parlamentet jövő héten, december 21-én szándékozom összehívni. Hétfőn megalakul az új parlament” - mondta Iohannis december 14-én.

Az új parlament a PSD, a PNL, az USR-PLUS, az AUR és az RMDSZ képviselőiből és szenátoraiból, valamint a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselőiből tevődik össze.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 47 szenátora és 110 képviselője, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 41 szenátora és 93 képviselője lesz az új összetételű parlamentben - közölte hétfőn a Központi Választási Iroda (BEC).

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás pártja alkotta USR-PLUS Szövetség 25 szenátori és 55 képviselői mandátumot szerzett, a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) pedig 14 szenátori és 33 képviselői mandátumot tudhat magáénak.

Az RMDSZ-nek 9 szenátori és 21 képviselői hely jár.








EZT OLVASTA MÁR?

X