Lapértesülés: kiegyeztek a kormányt alakító pártok a fontosabb tisztségek elosztásában


-A A+

Bukaresti lapértesülések szerint több napos tárgyalás után kiegyeztek a miniszterelnök és a házelnökök személyéről a kormányt alakító jobb-közép pártok.

A pénteki tárgyaláson elvileg eldőlt, hogy a miniszterelnöki tisztséget Florin Cîțu töltse be, a PNL-elnöke, Ludovic Orban pedig a képviselőház elnöke legyen, írja forrásaira hivatkozva a G4media.

Az Agerpres hírügynökség forrásai szerint a szenátus elnöki tisztsége az USR-Plus-hoz kerülne. A kormányt alakító pártok állítólag a minisztériumok elosztásáról is megegyeztek: 8 tárcát kapna a PNL, 7-et az USR-Plus, 3-at az RMDSZ.

A koalíciós tárgyalásokat péntek reggel 9 órától folytatták a pártok, cikkünk közlésekor még nem ért véget az egyeztetés. 

Mint megírtuk, az akadozó tárgyalássorozat során az USR-PLUS elutasította, hogy ismét a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban legyen a koalíció kormányfőjelöltje, ezért a PNL rákényszerült arra, hogy korábbi nevesítettjét, Florin Cîțut jelölje a tisztségre. 

Ugyancsak vita tárgyát képezte a képviselőház és a szenátus elnökségének betöltése, ugyanis mindjárom párt igényt tartott legalább az egyik tisztségre. Az RMDSZ szerint az a méltányos, ha a koalíciót alkotó három párt nevesíti a három legfontosabb pozícióra a saját jelöltjét, e szerint a Szövetség vagy az alsó-, vagy a felsőház elnöki tisztségét tartotta fontosnak megszereznie. 

Az USR-PLUS a képviselőház élére eredetileg Dan Barnát, az USR elnökét, majd Dacian Cioloșt, a PLUS elnökét javasolták, végül – jelezve, hogy nem személyi kérdésként értelmezik az osztozkodást – Cătălin Drulát javasolta az alsóház élére. 

Ludovic Orban ezek után – annak árán, hogy ismét ő legyen a miniszterelnök –, megszerezte pártja támogatását ahhoz, hogy átengedje a képviselőház elnöki tisztét az USR-PLUS-nak. Sajtóértesülések szerint azonban a PNL-n belül felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Orban a kelleténél engedékenyebb volt a koalíciós tárgyalások során és túl sok vezető pozíciót engedett át koalíciós társainak. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X