Kisebbségi fejezetet kap a kormányprogram, ismert az RMDSZ miniszterjelöltjeinek névsora


-A A+

Külön kisebbségi fejezetet kap a kormányprogram, amelyben az identitás megőrzésének az intézményes garanciái szerepelnek – ismertette sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) online ülése után, mely tanács jóváhagyta a szövetség kormánykoalícióban való részvételét. Még zajlik a kormányprogram véglegesítése, a miniszterelnök-helyettesi és az RMDSZ által megszerzett három miniszteri tisztségre jelölt személyekről pedig a hétfő estére összehívott Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt, de Kelemen megerősítette azokat a sajtóinformációkat, miszerint jómaga mellett Cseke Attila, Tánczos Barna és Novák Eduárd parakerékpáros világbajnok töltene be kormányzati tisztséget. 

„Az általam ismertetett feltételekkel az SZKT támogatja a szövetség kormányzati szerepvállalását, a kormánykoalícióba való részvételt a PNL-vel és USR-PLUS-szal együtt” – tájékoztatott Kelemen Hunor néhány perccel az SZKT online ülése után. Elmondta, a tanáccsal ismertette a kormányprogram legfontosabb kitételeit, többek között azt, hogy a kormányprogram külön kisebbségi fejezetet kap, amelyben az identitás megőrzésének az intézményes garanciái szerepelnek.

Ennek a fejezetnek része az alkotmány által előírt, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának biztosítása, a nyelvhasználati küszöb csökkentése a közigazgatási törvénykönyv módosításakor (megjegyezte: a programban nem szerepel, hogy a jelenlegi 20 százalékos arányt pontosan meddig csökkentik), valamint az anyanyelvi oktatás terén is újabb rendelkezéseket tartalmaz, sorolta a szövetségi elnök. Emellett gazdasági, munkaügyi, infrastrukturális kérdésekben, és a fejlesztéssel kapcsolatos ügyekben is hozzájárult az RMDSZ a kormányprogram előírásaihoz, mindvégig szem előtt tartva, hogy ezek a magyarlakta területek és a magyar közösség érdekeit is figyelembe vegye, nyomatékosított. 

Újságírói kérdésre hangsúlyozta: csak olyan elemek kerültek be a kormányprogramba, amiben konszenzus van a pártok között. Így például nem került be az USR által támogatott kétfordulós polgármester-választás, mert az RMDSZ nem ért vele egyet. De helyet kapott például a csíksomlyói búcsú, a torockói épített örökség és a székelykapuk UNESCO-világörökségi listára való felterjesztése.

Megerősítette a miniszterjelöltek névsorát

Kelemen Hunor emlékeztetett: az új kormánynak 18 minisztere lesz, ebből hármat kap az RMDSZ. 12 államtitkára és egy helyettes államtitkára lesz a kormányban a szövetségnek, valamint egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese. 

A fejlesztési, valamint a környezetvédelmi, erdő- és vízügyi minisztérium nagy súllyal bíró tárcák a szövetségi elnök szerint, nagy felelősséget és nagy lehetőséget is jelent. Előbbiről hangsúlyozta: nemcsak a fejlesztési pénzek kifizetésével foglalkozik, hanem az egész ország fejlesztési stratégájáért felel, a különböző régiók közötti különbségek felszámolását jelenti. „Mi leszünk a kezdeményezői annak, hogy a területfejlesztés, a különböző beruházások milyen irányt vesznek és milyen ütemben zajlanak” – mondta Kelemen.

Továbbá a környezetvédelmi tárca igazgatásával hatalmas munkát és felelősséget vállalnak, folytatta, kiemelve az ilyen irányú EU-s forrásokat, a fenntartható fejlődést, valamint a Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) gyakorlatba ültetését. A harmadik, a sport és ifjúsági minisztérium „látszólag nem olyan súlyú tárca, mint az előző kettő”, de meggyőződése, hogy megfelelő stratégia életbe ültetésével ez is egy sikeres területe lehet a kormányzásnak. 

Kelemen Hunor rámutatott: a koalíció kormányzása egy stabil parlamenti többséget jelentene, és bízik benne, eredményes lesz egy olyan időben, amikor a járványügyi és a gazdasági helyzet nagy kihívások elé állítja a döntéshozókat. 

A három tárca élére jelölt személyekről a hétfő este ülésező SZÁT fog végső döntést hozni. Kelemen Hunor megerősítette azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint Cseke Attilát a fejlesztési, Tánczos Barnát a környezetvédelmi és Novák Eduárd parakerékpáros világbajnokot pedig a sport és ifjúsági minisztérium élére javasolják, valamint a szövetségi elnök lenne az egyik miniszterelnök-helyettes, a másikat az USR-PLUS jelöli.  

Az RMDSZ elnöke szerint karácsony előtt felállhatna az új kormány, amennyiben kedden délután elkezdődik a miniszterek bizottsági meghallgatása, szerdán délután a kormányt megszavazzák, és este leteszik az esküt. 








EZT OLVASTA MÁR?

X