Vádat emeltek Mircea Negulescu volt korrupcióellenes ügyész ellen


-A A+

Vádat emelt az igazságszolgáltatásban történt visszaéléseket kivizsgáló ügyészség Mircea Negulescu volt korrupcióellenes ügyész ellen. A speciális ügyosztály vizsgálati visszaéléssel, jogtalan megtorlással, jogtalan megtorlásra való felbujtással, a tanúvallomások befolyásolásával, a nyomozó hatóságok félrevezetésével, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel vádolja Negulescut.

Az ügyészek szerint Mircea Negulescu a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploieşti-i részlegének ügyészeként két ügyben is (köztük a Tony Blair-ügyként elhíresült esetben, amelyben Victor Ponta volt miniszterelnök és Sebastian Ghiţă volt képviselő is érintett volt) bizonyítékokat „gyártott”, és több embert hamis tanúvallomások megtételére kényszerített.

Negulescuval együtt vádat emeltek Mihai Iuliano Iordache volt bűnügyi rendőrtiszt ellen is, akit vizsgálati visszaélésben való bűnrészességgel, jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel, jogtalan megtorlásra való felbujtásban való bűnrészességgel, a tanúvallomások befolyásolásában való bűnrészességgel, a nyomozó hatóságok félrevezetésében való bűnrészességgel, közhivatalnok által elkövetett közokirat hamisítással és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolnak.

A legfőbb ügyészség közlemény szerint a két vádlott feljelentést és bizonyítékokat hamisított azzal a céllal, hogy igazságtalanul vádoljanak meg bizonyos személyeket, miközben tudatában volt ártatlanságuknak.

A vádirat szerint a volt ügyész az egyik ügyben rávette a legfelsőbb bíróság egyik bíráját, hogy előzetes letartóztatásba helyezzen egy személyt, akiről tudta, hogy ártatlan, ugyanis a bizonyítékokat már a feljelentés előtt kitalálták.

Ugyanakkor Negulescu több tanút rávett – állítják az ügyészek –, hogy hamisan tanúskodjanak, és több személyt kényszerített arra, hogy hamis feljelentéseket fogalmazzanak meg, miközben tisztában volt azzal, hogy ezek nem valósak. Mircea Negulescut július 23-án előzetes letartóztatásba helyezték, augusztus 13-án szabadon engedték.

2019 júliusában Mircea Negulescu ellen egy másik ügyben is vádat emeltek. Ebben Lucian Oneával, a ploieşti-i DNA volt vezetőjével együtt vizsgálati visszaéléssel és jogtalan megtorlással vádolják.

(Címlapkép: lumeapolitica.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X