Az RMDSZ elhatárolódik Édler rasszista kijelentéseitől


-A A+

Az RMDSZ nevében elhatárolódott szerdán a szövetségi elnök Édler András György, a Kovászna megyei kereskedelmi- és iparkamara elnöke nagy nyilvánosság előtt tett romaellenes és homofób kijelentéseitől.

Kelemen Hunor közleményében Gáspárik Attila és Magyari Nándor László aznapi nyílt levelére reagált. Ebben a marosvásárhelyi színházigazgató és a kolozsvári egyetemi oktató arra kérik a politikust, foglaljon állást Édler kijelentéseivel kapcsolatban. Emlékeztetnek arra, hogy a volt parlamenti képviselő többek között a diszkriminációellenes tanács által rasszizmusért megbírságolt és elmarasztalt nemzeti-liberális önkormányzati képviselővel, Rareş Bugleával vállalt szolidaritást.

„A rasszizmus, a diszkrimináció az erdélyi magyar közösség számára rendkívüli veszélyt jelent, az ezzel szembeni fellépés elengedhetetlen egy érdekvédelmi szervezet esetében. Éppen ezért kérjük az RMDSZ tegyék egyértelművé: Édler András György rasszista, diszkriminatív álláspontja magán- vagy szövetségi szempontokat képvisel-e” – fogalmaznak a szövetségi elnökhöz és Tamás Sándor Kovászna megyei RMDSZ-elnökhöz címzett nyílt levél aláírói.

Válaszában Kelemen Hunor emlékeztet arra, hogy az RMDSZ az elmúlt 24 évben számtalan alkalommal kiállt az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása mellett, számtalan alkalommal ítélt el nyilvánosan diszkriminatív megnyilvánulásokat, vagy indított bírósági eljárást akkor, amikor ez indokolt volt. Rámutatott: ilyen meggondolásból alapította meg az RMDSZ a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, amelynek intézkedései nyomán konkrét eredmények születtek, például legutóbb a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénzbírsággal sújtotta a Román Labdarúgó Szövetséget a Hollandia - Románia mérkőzésen kifüggesztett, sértő tartalmú transzparens miatt.

„A nyílt levélben nevesített Édler András György 2008 és 2012 között volt az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, mandátuma lejárta után magánemberként folytatja tevékenységét, nem tagja az RMDSZ egyetlen országos vagy helyi struktúrájának sem. Értelemszerűen a különböző felületeken, fórumokon elhangzott véleménye nem tükrözi a Szövetség álláspontját. (Egyébként nem is értem, hogy a nyílt levél szerzői miből gondolták, hogy ez így lenne, hiszen az érintett sem állította soha sehol, hogy az RMDSZ véleményét tolmácsolja.)” – szögezi le az RMDSZ elnöke.  

Amint a maszol.ro elsőként beszámolt róla, az RMDSZ volt háromszéki képviselője a közösségi oldalra kiposztolta a fiatal liberális politikus megbüntetéséről szóló hírt, és ezt a megjegyzést fűzte hozzá: „Gyertek gyűjtsünk ennek az embernek, hogy ki tudja fizetni a büntetését”. Édler ezzel azt sugallta: az erdélyi magyar közösségnek ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Rareș Bugleával, mint a kétnyelvű árcédulák osztogatásáért megbírságolt Lakó Péterfi Tündével.

A kamaraelnök rendszeresen lájkolja Facebook-oldalán Bayer Zsolt írásait, többek között a "Ki ne legyen?" címűt is, amiért a magyarországi publicistára korábban a médiahatóság 250 ezer forint bírságot szabott ki cikkének törvénysértő állításai miatt. Édler emellett előszeretettel posztolgat a meleg közösségeket elítélő magyarországi írásokat.

Korábban a maszol.ro-nak elmondta, a pénzgyűjtéssel kapcsolatos facebookos bejegyzését amolyan vitaindítónak szánta, mert úgy gondolja, hogy Rareș Bugleának „nagyjából” igaza van. „Annyi megjegyzéssel, hogy nem kellett volna kimondottan a cigányokra fókuszáljon. Abban az esetben, ha az ember nem tudja megengedni magának, hogy egy gyereket eltartson, inkább ne szülje meg, mintsem a gyerek állami otthonokban nevelkedjen. Ezt ki kéne mondani, mert ez tényleg egy probléma” – fogalmazott a volt képviselő.

Arra a felvetésünkre, hogy Rareș Buglea a CNCD szerint diszkriminált, a jogvédő szervezetek pedig rasszizmussal vádolják, Édler kijelentette: „Ezt így is meg lehet közelíteni, de én nem változatok az álláspontomon”. A kamaraelnök hozzátette: „most az a trend, hogy ezekről a dolgokról nem illik beszélni”.

Cikkünk frissül








EZT OLVASTA MÁR?

X