Édler András szolidarizál a rasszizmussal vádolt román tanácsossal


-A A+

Szolidaritás vállalt Facebook-oldalán Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a romák diszkriminációjáért megbírságolt Rareș Buglea önkormányzati tanácsossal.

Az RMDSZ volt háromszéki képviselője a közösségi oldalra kiposztolta a fiatal liberális politikus megbüntetéséről szóló hírt, és ezt a megjegyzést fűzte hozzá: „Gyertek gyűjtsünk ennek az embernek, hogy ki tudja fizetni a büntetését”. Édler ezzel azt sugallta: az erdélyi magyar közösségnek ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Rareș Bugleával, mint a kétnyelvű árcédulák osztogatásáért megbírságolt Lakó Péterfi Tündével.

Mint ismert, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a legnagyobb kiszabható összeg, 8000 lej bírsággal sújtotta szerdán a Fehér megyei tanácsost, amiért egy Facebook-bejegyzésben a gyermekük nevelésére méltó körülményeket teremteni képtelen roma nők sterilizálását javasolta. "Miért engedjük, hogy megszülje a második..., az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt" - tette fel a kérdést a fiatal politikus, hozzátéve, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák alapján az országot az "elcigányosodás" veszélye fenyegeti.

Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke megbocsáthatatlan hibának minősítette a tanácsos állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről. Rareș Bugleát rasszizmussal vádolták a roma jogvédő szervezetek, bejegyzésének híre az Európai Parlamentbe is eljutott.

Vitaindítónak szánta

Édler András a maszol.ro-nak elmondta, facebookos bejegyzését amolyan vitaindítónak szánta, mert úgy gondolja, hogy Rareș Bugleának „nagyjából” igaza van. „Annyi megjegyzéssel, hogy nem kellett volna kimondottan a cigányokra fókuszáljon. Abban az esetben, ha az ember nem tudja megengedni magának, hogy egy gyereket eltartson, inkább ne szülje meg, mintsem a gyerek állami otthonokban nevelkedjen. Ezt ki kéne mondani, mert ez tényleg egy probléma” – fogalmazott a volt képviselő.

Arra a felvetésünkre, hogy Rareș Buglea a CNCD szerint diszkriminált, a jogvédő szervezetek pedig rasszizmussal vádolják, Édler kijelentette: „Ezt így is meg lehet közelíteni, de én nem változatok az álláspontomon”. A kamaraelnök hozzátette: „most az a trend, hogy ezekről a dolgokról nem illik beszélni”.

Bayer Zsolt az egyik kedvence

Édler András egyébként rendszeresen lájkolja Facebook-oldalán Bayer Zsolt írásait, többek között a "Ki ne legyen?" címűt is, amiért a magyarországi publicistára korábban a médiahatóság 250 ezer forint bírságot szabott ki publicisztikájának törvénysértő állításai miatt.

Bayer Zsolt szóban forgó cikkében az év eleji, szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását a publicista, aki utólag azzal védekezett, hogy szándékosan félreértették a mondatait.








EZT OLVASTA MÁR?

X