Nyolcezer lejre büntették a rasszista liberális tanácsost


-A A+

Nyolcezer lejre büntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán Rareș Buglea gyulafehérvári önkormányzati képviselőt, aki korábban Facebook-oldalára azt írta: sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője, a párt Fehér megyei ifjúsági szervezetének az elnöke eszmefuttatásában kifejtette, azokat a roma nőket nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja: az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.

A CNCD közleménye szerint a testület ellenszavazat nélkül támogatta a politikus megbírságolását. Korábban az ügyészség is vizsgálódott ebben az ügyben, ám végül nem indult bűnvádi eljárás Buglea ellen.

A tanácsos rasszista bejegyzésének híre Európát is bejárta. Elena Băsescu demokrata liberális európai parlamenti képviselő a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló februári EP-rendezvényen Viviane Redinget, az Európai Bizottság alelnökét is tájékoztatta az esetről. Buglea kijelentései ellen tiltakoztak a jogvédő szervezetek is. 








EZT OLVASTA MÁR?

X