Brutálisan megnő augusztus 1-től 48 magas rangú vezető fizetése


-A A+

Nem tárgyalta újra a kormány keddi ülésén a magas rangú tisztségviselők béremeléséről szóló rendeletet, így augusztus 1-jétől mintegy 48 tisztségviselő fizetése a többszörösére emelkedik, köztük az állam- és kormányfőé, a parlament két házelnökéé és a hírszerzési főnököké.

A bukaresti kabinet július elején döntött a béremelésről, amelyet Gabriel Oprea akkori ideiglenes miniszterelnök jelentett be. A törökországi térdműtétről visszatért Victor Ponta miniszterelnök később bejelentette, hogy felülbírálja ezt a döntést és csak akkor emelik a magas rangú tisztségviselők járandóságát, ha valamennyi közalkalmazottét is megemelik. Ponta időközben lemondott a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről, amelynek új elnöke, Liviu Dragnea már úgy vélekedett a múlt héten, hogy az augusztusi béremelést nem kell elhalasztani.

A Mediafax hírügynökség arról tudósított kedden, hogy a kabinet ülésén nem szerepelt erről újabb rendelet, így a július eleji, béremelésről szóló rendelet augusztus 1-jétől hatályba lép. Ennek értelmében a köztársasági elnök az eddigi nettó 6700 lej helyett 15 ezer lej nettó juttatást kap majd. A miniszterek nettó fizetése is a mostani 5300 lejről 13 ezer lejre emelkedik. A kormány azzal indokolta a döntést, hogy a hatalmi ágak közötti egyensúlyt állították helyre azáltal, hogy az elnök és a miniszterelnök, illetve a kétkamarás törvényhozás házelnökeinek fizetését a legfelső bíróság elnökének bérszintjére emelték. A nettó átlagbér 1806 lej.

A kormány szintén keddi ülésén elfogadta az idei első költségvetés-kiigazítást, amely 3,3 százalékos gazdasági növekedés mellett 1,83 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a kormányülésen elmondta, a nemzetközi hitelezők elégedettek, hogy az idei államháztartási hiány illeszkedik a korábban elfogadott 13 milliárd lej értékű hiánycélba.
EZT OLVASTA MÁR?

X