Pártközi egyeztetések: 20 százalékra csökkenne az áfa januártól


-A A+

Zárt ajtók mögött kezdődtek el csütörtökön a pártközi egyeztetések a parlamentben az adótörvénykönyv módosításáról. FRISSÍTÉS: Lapértesülések szerint megállapodás született arról, hogy az áfa a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökkenjen.

Várhatóan nem 19, hanem húsz százalékra csökken január elsejétől a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa). Legalábbis ezt az elképzelést támogatta az államfő, a miniszterelnök és a pártok többsége az új adótörvénykönyv módosításáról szóló pártközi egyeztetések előtt.

A parlamentben hétfőn kezdődik a jogszabály megvitatásának szentelt rendkívüli ülésszak. Ezt megelőzően csütörtök reggel zárt ajtók mögötti tárgyalások kezdődtek a pártok között a törvény módosításáról.

Minderre azért volt szükség, mert korábban az államfő visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt. Klaus Johannis többek között azt kifogásolta, hogy az adóterheket nagylelkűen csökkentő jogszabály alkalmazásával túlságosan nagyra nőne a költségvetési deficit.

Szerdán az államfő tárgyalt hivatalában a miniszterelnökkel a körvonalazódó módosításokról. Victor Ponta szerint Klaus Johannis azt az elképzelést támogatta, hogy az áfa a jelenlegi 24-ről ne 19, hanem 20 százalékra csökkenjen, és az adótörvénykönyv több előírásának alkalmazását (bizonyos adónemek eltörlését) halasszák későbbi időpontra. Ezzel az elképzeléssel egyetért a kormányfő is.

A csütörtöki egyeztetéseken az RMDSZ részéről Winkler Gyula EP-képviselő, Erdei-Doloczki István képviselő és Végh Sándor szenátor vesz részt. A Maszolnak adott interjúban Winkler Gyula szerdán azt nyilatkozta: az RMDSZ az áfa 19 százalékra történő csökkenését támogatja. 

FRISSÍTÉS: A Gândul értesülései szerint konszenzus alakult ki a pártok között arról, hogy az áfát 20 százalékra csökkentsék január elsejétől. Utóbb ezt megerősítette Eugen Nicolicea parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter is. Tájékoztatása szerint abban is megegyeztek a pártok, hogy az áfa 2017. január elsejétől 19 százalékra csökkenne, és jövőre még nem törlik az üzemanyagok 7 centes pótlólagos jövedelemadóját.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte, hogy az 1 százalékpont különbség azt jelenti: 2016-ban az államháztartás hiánya a románbruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát teszi ki 2,5 százalék helyett, amennyi lett volna a deficit öt százalékpontos áfacsökkentés esetén. Románia tehát így is meghaladná a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt 1,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt - magyarázta a miniszter.







EZT OLVASTA MÁR?

X