Székelyudvarhelyi előválasztás: Bunta Levente már bíróságot emleget


-A A+

Megszavazta kedd este a székelyudvarhelyi RMDSZ küldöttgyűlése, hogy csak RMDSZ-tagok szavazhatnak a polgármesterjelöltről döntő márciusi előválasztáson. A területi szervezet azonban szabályzatellenesnek tartja, és érvényteleníteni készül a határozatot. A városi szervezet elnöke, Bunta Levente polgármester már bíróságot emleget.

Érvényteleníteni készül az Udvarhelyszéki RMDSZ a székelyudvarhelyi szervezet kedd esti küldöttgyűlésén hozott határozatot, amely szerint kizárólag RMDSZ-tagok vehetnek részt a polgármesterjelöltről és a tanácsosjelöltek sorrendjéről döntő március 13-i előválasztáson.

Mint korábban megírtuk, Bunta Levente városi elnök, polgármester és jelöltaspiráns a küldöttgyűlést azért hívatta össze, mert nem értett egyet az udvarhelyszéki szervezetnek azzal a döntésével, hogy a regisztrációhoz kötött székelyudvarhelyi előválasztásokon nem RMDSZ tagok is részt vehessenek.

Akaratát kedd este sikerült is érvényesítenie: a mintegy ötvenfős küldöttgyűlés nagy többséggel, néhány tartózkodás mellett szavazta meg a határozatot. Az ülés után Bunta Levente az uh.ro-nak elmondta, a városi szervezet szabályzata szerint jártak el, és pontosan olyan előválasztást tartanának, mint Csíkban, ahol szintén csak RMDSZ-tagok szavazhatnak. Ha pedig az udvarhelyszéki szervezet ezzel nem ért egyet, akkor a szabályzatfelügyelő bizottsághoz, vagy akár bírósághoz fordulnak.

Akár négy jelölt is lehet az előválasztáson. Mint ismert, eddig hivatalosan Arros Orsolya közgazdász, az Udvarhelyszéki Nőszervezet elnöke és Bunta Levente jelentette be, hogy indul az előválasztáson. A Székelyhon beszámolója szerint Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő, illetve Benedek Árpád Csaba alpolgármester is gyűjti már a támogató aláírásokat az előválasztáson való részvételhez, ám még egyik sem döntött arról, hogy meg is méretkezzen március 13-án. 

Bíró Barna Botond: érvénytelenítjük a határozatot

Az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond elöljáróban a Maszolnak szerdán elmondta, hogy a területi szervezet teljes mértékben a SZKT-határozat által megszabott jelöltállítási menetrendet és szabályzatot követte. Szintén az SZKT döntése értelmében kiegészítő határozatokat is hozott a területi elnökség a jelöltállítás szabályzatához.

Emlékeztetett, hogy a székelyudvarhelyi szervezet két alkalommal is jelezte, hogy a „legdemokratikusabb módszerrel, urnás előválasztással” döntenének a polgármesterjelöltjükről. E javaslat alapján döntött úgy az Udvarhelyszéki RMDSZ, hogy nem RMDSZ-tagok is részt vehessenek az előválasztáson.

Bíró Barna Botond szerint a kedd esti határozatával a küldöttgyűlés megszegte a városi szervezet alapszabályzatát, ezért ezt a területi szervezet érvényteleníti. „A városi szabályzatban azt írja: a székelyudvarhelyi RMDSZ tiszteletben tartja és végrehajtja a területi szervezet és az SZKT határozatait. Tehát nem bírálhatják felül az Udvarhelyszéki RMDSZ döntéseit” – magyarázta.

Az ügyvezető elnök csúsztatásnak nevezte, hogy a városi küldöttgyűlés csíkszeredai mintára hozta meg a határozatát. „Ez nem így van. Csíkszeredában nem csak az RMDSZ-tagok, hanem bárki szavazhat az előválasztáson. Sőt Csíkszeredában mindig is nyitott előválasztások voltak” – jegyezte meg.

A szabályzat az Udvarhelyszéki RMDSZ mellett szól

Bíró Barna Botond elmondta azt is, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ „saját munkája ellenőrzéseképpen” a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottsághoz fordult. Azt kérdezték a testülettől, hogy betartotta-e a területi szervezet a jelöltállítás procedúráit, illetve milyen következménye lesz annak, ha a már eldöntött eljárást menet közben megváltoztatják.

A bizottságtól azt a választ kapták, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ szabályosan járt el. A testület ugyanakkor „a jogi előreláthatóság miatt” nem javasolja a procedúra megváltoztatását – tájékoztatott Bíró, hozzátéve, hogy a regisztráció már jó ideje megkezdődött Székelyudvarhelyen, és már több mint 800-an jelezték, hogy részt vennének az előválasztáson.

Az ügyvezető elnök nem kívánta kommentálni Bunta Leventének azt a kijelentését, hogy akár bírósághoz fordulnak, ha a területi szervezet szembemegy a városi szervezet döntésével. Ugyanakkor manipuciónak nevezte a polgármesternek azt az érvelését miszerint káros, ha az előválasztáson például PSD-tagok is szavazhatnak. Emlékeztetett, hogy az előválasztáson csak magyar nemzetiségűek szavahatnak. „Itt nem pártokról, hanem a székelyudvarhelyi emerekről beszélünk. Akik nem akarják meghallgatni az emberek véleményét, azok ne vállaljanak közszereplést" – fogalmazott a politikus.








EZT OLVASTA MÁR?

X