Atrocitások nélkül ért véget a Budapest Pride, amelyet Románia is támogatott


-A A+

Atrocitások nélkül ért véget Budapesten a melegfelvonulás - tájékoztat az Index. 

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás a budapesti Andrássy úton szombat délután indult útnak. A XXI. Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál rendezvényének résztvevői a Kossuth térre vonultak, ahol beszédekre és zenés műsorral zárult a felvonulás. 

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője beszédében megköszönte a résztvevőknek, hogy a félelem helyett az aktív kiállást, a szabadságot és a jogegyenlőséget választották és így szerinte már olyan erőt képviselnek, amivel számolni kell. 

Arról beszélt: senki nem mondhatja meg, ki kiket tart a családjának, azt szerinte bárki szabadon megválaszthatja. Hozzátette, ezt üzeni a kormánynak és mindenkinek, "aki nem értette meg", hogy a család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet. 

A szóvivő bírálta a rendőrséget, amiért kérésük ellenére kordonokkal biztosították a rendezvényt.

A felvonuláson - amelyet "Velünk teljes!" mottóval hirdettek meg -, hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion indult el a Hősök teréről. 

Az MTI tudósítói sehol nem találkoztak ellentüntetőkkel a felvonuláson. Semmilyen attrocitásra, füttyre, trágár bekiabálásokra nem került sor. Viszont többen a környező házak ablakából szivárványszínű zászlókat lobogtatva üdvözölték a menetet. 

A felvonuláson több politikus és nagykövet is jelen volt, mint például Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet. 

Az alapítvány egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy ne legyen sértő, megalázó vagy kirekesztő a velük kapcsolatos társadalmi és politikai közbeszéd. 

A fesztivál szervezői az MTI-t közleményben tájékoztatták arról, hogy becslésük szerint 20 ezer résztvevővel indult útjára a felvonulás, amelyben csoportként vonultak fel a pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci és Zala megyei LMBTQ emberek csoportjai. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia- és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet - írták közleményükben.

A szervezők hangsúlyozták: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben "nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni".

Mint írták, remélik, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményben bírálta a felvonulást, valamint a kormányt és a fővárost, hogy nem határolódtak el a rendezvénytől.

Románia kifele elismeri az LMBTQ-emberek jogait

Korábban több nagykövetség, többek között Románia nagykövete is közleményben biztosították támogatásukról a magyar LMBTQ-közösséget.

"A 21. Budapesti Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösségeket, továbbá támogatjuk azt a jogukat is, hogy békésen és törvényes módon fejezhessék ki magukat. (...) Elutasítjuk és elítéljük az erőszak és a diszkrimináció minden formáját, amelyet az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatt követnek el bárhol a világon. Az ilyen alapon elkövetett diszkrimináció összeegyeztethetetlen az Egyesült Nemzetek, az Európa Tanács és az Európai Unió erre vonatkozó törvényhelyeinek előírásaival. Üdvözlünk minden olyan nemzetközi, regionális és a nemzetek szintjén megjelenő pozitív fejleményt, amely szembeszáll az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatti erőszakkal és diszkriminációval. Arra bátorítunk minden országot, hogy tegyenek további lépeseket az emberi méltóság és egyenlőség érdekében az egyének szexuális orientációjától vagy nemi azonosságától függetlenül" - olvasható egyebek mellett a közös sajtóközleményben. 








EZT OLVASTA MÁR?

X