Johannis „elvben beleegyezik”, hogy az új kormány január 4-én tegye le az esküt


-A A+

Klaus Johannis államelnök elviekben jónak látja, hogy az új kormány szerdán tegye le az esküt, közölte Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

"Az elnök úr elvben beleegyezik, hogy az új kormány január 4-én tegye le az esküt" - nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek Dobrovolschi.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pénteken szabta meg a kormányalakítási ütemtervet. Eszerint január 3-án, kedden 10 óra 30 perctől ülésezik a parlament két házának állandó bürója, és ugyanaznap délre hívták össze a plénumot.

Ugyancsak kedden 14 órától a PSD és ALDE vezetőtestületei jóváhagyják a miniszterjelöltek listáját, 15 órától pedig a két alakulat parlamenti frakciói együttes ülést tartanak, amelynek keretében röviden bemutatják mindegyik jelöltet. A kijelölt kormányfő ezt követően nyújtja be a parlamenthez a miniszterjelöltek jegyzékét és a kormányprogramot.

Kedden 17 órától kerül sor a két ház állandó bürójának együttes ülésére, amelyen megállapítják a szerdai ülés napirendjét.

Szerdán 8 és 14 óra között a szakbizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, 15 és 18 óra között ismertetik a kormányprogramot, illetve sor kerül a vitára és a beiktatási szavazásra. 18 óra után egyeztetésre várják az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőit, "amennyiben igényt tartanak erre" - tette hozzá Dragnea. A PSD elnöke elmondta továbbá, ha az államfő beleegyezését adja, szerdán 19 órától sor kerülhet a miniszterek eskütételére. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X