„A jogállam gyásznapja” – forró időszak következik Romániában (percről percre)


-A A+

Ismét utcára vonultak szerda este  az emberek a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet miatt, ezúttal székelyföldi városokban is tüntetések zajlanak. Kolozsváron a forradalom óta nem volt ekkora tömeg a főtéren, Bukarestben 80 ezren is lehetnek a kormányépület előtt. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) az alkotmánybírósághoz fordult, hogy a taláros testület függessze fel a számtalan korrupcióval vádolt politikus felelősségre vonását megakadályozó jogszabályt. Az RMDSZ ellenzi a kormány döntését. A keddi események összefoglalóját itt olvashatja.

  • Sürgősségi rendelettel, „az éj leple alatt” módosította a kormány kedd este a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást
  • A rendelet hajnalban megjelent a hivatalos közlönyben, a Btk. módosítása csak 10 nap múlva lép hatályba
  • A módosítás úgy változtatta meg a hivatali visszaélés meghatározását, hogy számos korrupcióval vádolt politikus megmenekül a felelősségre vonástól
  • Az államfő „a jogállam gyásznapjának” nevezte a keddi napot, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be
  • A Legfelső Bírói Tanács az alkotmánybírósághoz fordult
22:54
Ez a kép jól szemlélteti a bukaresti tüntetés méretét

Példátlanul sok embert vitt ki az utcára a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet Bukarestben. Az alábbi fotó szerzője szerint 150 ezren lehettek este 9-kor a kormánypalota előtti téren és környező utcákban. A pontos szám ismeretlen, de tény, hogy ennél jóval kisebb tüntető tömegnek sikerült menesztenie annak idején a Ponta-kormányt.

22:49

Sepsiszentgyörgyön mintegy ezer ember vonult utcára szerda este, hogy a büntetőjogot módosító sürgősségi rendelet és a kormány ellen tiltakozzanak. A Facebookon szerveződő utcai megmozdulás este 8 órára volt meghirdetve, de már azelőtt tucatnyian gyülekeztek Sepsiszentgyörgy főterén, és folyamatosan nőtt a tüntetők száma.  Este nyolc órakor már több százan kezdtek el fütyülni és kiabálni, majd a színház elől a mintegy ezer főre duzzadt tömeg átvonult a prefektúra épülete elé.

Transzparenseken hazugnak és tolvajnak nevezték Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt és a kormányt, továbbá a feliratokon az volt olvasható, hogy egy demokráciában a bűnözőknek a börtönben van a helyük. „Elegünk van a tolvajokból”, „Tiszta államot akarunk”, „A Demokráciában a tolvajok rács mögött vannak”, „Megettétek a múltunkat, mentjük a jövőnket”, „Dragnea ne feledd, Románia nem a  tied!” és „Amikor a székelyeket is érdekli...” feliratokat emeltek a magasba.

21:58

Rengeteg magyart utcára vitt az a mód, ahogy a kormány módosította a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást. Az általunk megszólaltatott kolozsváriak mind azt fájlalják, hogy sürgősségi rendelettel, „az éj leple alatt”, a parlamentet mellőzve "formálta saját képére a büntetőjogot" a PSD-ALDE-kormány. 

21:57

Arra inti Florin Iordache igazságügyi miniszter az országszerte tiltakozókat, hogy "olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen" az általuk kifogásolt sürgősségi kormányrendeletet. A tárcavezető szerint "nincs semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen" ebben a jogszabályban.

"Az emberek utcára vonultak, mert a közösségi hálón terjesztett érvek alapján felháborodást váltott ki belőlük ez a kormányrendelet. Pedig semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen nincsen benne. És én ellenérvekkel fogok válaszolni a közösségi hálón terjedő érvekre. Arra bátorítom az utcákon tüntetőket, olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen - saját és nem mások szemével - a kormányrendeletet is, és az én magyarázataimat is" - írja Facebook-bejegyzésében a tárcavezető.

21:38

A büntetőjogot módosító sürgősségi kormányrendelet nem csak azoknak kedvez, akik eddig követtek el hivatali visszaélést, hanem azoknak is, akik ezután fognak - állapítja meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerdai közleménye.

„A kormányrendelet előírásai azoknak kedveznek, akik ezután fogják elkövetni a korrupciónak minősülő hivatali visszaélés bűncselekményét, és hasznot húznak a jogszabályból azok is, akik már elkövették ezt a bűncselekményt. Ha életbe lép a rendelet, bármilyen rövid időre is, a kedvezőbb jog elve alapján azok is élhetnek vele, akik ellen már kivizsgálás folyik, vagy vádat emeltek ellenük” – idézte az Agerpres a DNA állásfoglalását.

21:30

Románia hat partnere - Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok - kéri Románia kormányát, hogy ne akadályoztassa a korrupcióellenes harcot.

20:36
Kolozsváron "forradalmi" a hangulat, Bukarestben brutálisan nagy a tömeg

Bukarestben folyamatosan gyűlnek az emberek a bukaresti Győzelem téren, hogy a büntetőjog módosítása ellen tiltakozzanak. Rendőrségi adatok szerint több mint 40 ezerre tehető a fővárosi tüntetők száma, a sajtó becslései szerint 80 ezres a tömeg. A csendőrség jelentős erőkkel vonult ki a kormánypalota elé.

Kolozsváron a forradalom óta nem láttak ennyi embert az utcákon, 25 ezren lehetnek – jelenti helyszíni tudósítónk. Nagyszebenben, Jászvásáron és Temesváron több ezren tiltakoznak, Marosvásárhelyen és Galacon ezzerre teszik a tüntetők számát, és tiltakozók gyűltek össze Besztercén, Brassóban, Ploieşti-en, Craiován, Suceaván, Brăilán, Csíkszeredában, Târgu-Jiuban, Zilahon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Piteşti-en és Botoşani-ban is.

20:21
Tüntetnek Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is

Hargita és Kovászna megye székhelyén is tüntetések zajlottak szerda este a Btk.-t mósodító sürgősségi rendelet ellen. Sepsiszentgyörgyön mintegy 300-an voltak a főtéren 20 óra körül, de a tömeg egyre nőtt – jelentett tudósítónk.A sepsiszentgyörgyi tüntetésről egy videót is megnézhet:

Csíkszeredában mintegy félszázan demonstráltak. 

19:48
Megmozdultak a szatmárnémetiek is

Szatmárnémetiben is több mint ezren vonultak utcára és tiltakoztak a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ellen. A demonstrlók plakátokkal és transzparensekkel vonultak fel követelve a kormány lemondását. A Szatmár megyei PSD székház és az ügyészség épülete előtt is skandált a tömeg, igazságot követelve. A transparenseken hazugnak és tolvajnak nevezték Liviu Dragnea pártelnököt, továbbá a feliratokon az volt olvasható, hogy egy demokráciában a bűnözőknek a börtönben van a helyük. 

19:45

Mintegy háromezer nagyváradi tiltakozott szerda este a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet ellen. A főtéren becslésünk szerint háromnegyed hatig mintegy 300-400 ember gyűlt össze, magyarok és románok, idősek s fiatalok egyaránt voltak közöttük. Sokan a román zászlót lengették, mások táblákon is kérték a kormány lemondását.

A tiltakozókkal ekkor ismertették a prefektúra elé tartó menet útvonalát, és arra szólították fel az embereket: mindenki vegye fel a telefonjával a tüntetést, és szűrjék ki maguk közül a rendbontókat, mivel ők békés tüntetést akarnak. "Nem az embereknek kell hazamenni, hanem azoknak, akik elfogadták a rendeleteket", mondta egy felszólaló.

19:35

A német kormány aggodalommal fogadta a kormány rendeletét a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításáról, és választ vár Bukaresttől arra a kérdésre, hogy a rendelet révén megváltozó környezetben miként lehet folytatni a korrupció elleni küzdelmet - hangzott el szerdán Berlinben a német kormányszóvivői tájékoztatón.

19:07

Elutasította a szenátus szerdán a kormány arra vonatkozó kérését, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a közkegyelemre vonatkozó törvénytervezeteket. A szenátus plénuma 8 támogató és 99 ellenszavazattal elutasította azt a javaslatot, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelemben részesítő törvény tervezetét.

18:39

Aláírták a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, és a következőkben a PMP-szenátoroktól is összegyűjtik az aláírásokat, jelentette be Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

17:50

A képviselőház előcsarnokában, majd plénuma előtt is tiltakoztak a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői, a Grindeanu-kabinet lemondását és előrehozott választásokat követelve.

A képviselők először az alsóház előcsarnokában gyűltek össze, ahol olyan jelszavakat kiabáltak, mint "Szégyen", "Lemondani". Egyesek közülük piros nyakkendőt tartottak a kezükben, amelyhez papírlapot erősítettek, "Mondjon le a kormány" felirattal, mások "Előrehozott választások" és "Szégyen" feliratú papírlapokat mutattak fel.

17:18

Csak konzultatív a Legfelső Bírói Tanács (CSM) véleménye a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást módosító rendeletekről - nyilatkozta szerdán Florin Iordache igazságügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a törvényekről a parlament dönt, a bírák és az ügyészek pedig végrehajtják azokat.

"A CSM szerdán reggel közzétett nézőpontját illetően ismétlem, hogy az csupán konzultatív jellegű. Egy hete már véleményezték a rendelettervezetet, és továbbra is azt állítják, hogy nem indokolt a sürgősségi eljárás. Mi lehet annál sürgősebb, mint az, hogy nem egységes az igazságszolgáltatás gyakorlata? Egy év alatt a bíróságok különböző ítéleteket hoztak ugyanolyan ügyekben, ilyen helyzetben pedig úgy gondoltuk, hogy a kormány dolga ezt szabályozni, mivel a parlament nem élt alkotmányos kötelezettségeivel. A kormánynak kellett ezt szabályoznia sürgősségi rendelettel. Időközben ez a rendelet is a parlament elé kerül" - nyilatkozta Iordache a parlamentben.












EZT OLVASTA MÁR?

X