„A jogállam gyásznapja” – forró időszak következik Romániában (percről percre)


-A A+

Ismét utcára vonultak szerda este  az emberek a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet miatt, ezúttal székelyföldi városokban is tüntetések zajlanak. Kolozsváron a forradalom óta nem volt ekkora tömeg a főtéren, Bukarestben 80 ezren is lehetnek a kormányépület előtt. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) az alkotmánybírósághoz fordult, hogy a taláros testület függessze fel a számtalan korrupcióval vádolt politikus felelősségre vonását megakadályozó jogszabályt. Az RMDSZ ellenzi a kormány döntését. A keddi események összefoglalóját itt olvashatja.

  • Sürgősségi rendelettel, „az éj leple alatt” módosította a kormány kedd este a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást
  • A rendelet hajnalban megjelent a hivatalos közlönyben, a Btk. módosítása csak 10 nap múlva lép hatályba
  • A módosítás úgy változtatta meg a hivatali visszaélés meghatározását, hogy számos korrupcióval vádolt politikus megmenekül a felelősségre vonástól
  • Az államfő „a jogállam gyásznapjának” nevezte a keddi napot, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be
  • A Legfelső Bírói Tanács az alkotmánybírósághoz fordult
17:08

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselői bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentbe. A képviselőház és a szenátus házbizottságainak együttes ülésén az a döntés született, hogy az indítványt hétfőn ismertetik a törvényhozó testülettel, majd a parlament kitűzi az erről szóló vita és szavazás időpontját. A képviselőház házbizottságához közel álló források szerint erre két nappal az idei költségvetés elfogadása után fog sor kerülni. (Agerpres)

15:46
Johannis: a kormány vonja vissza a rendeletet!

Klaus Johannis szerdán levélben kérte Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntetőjogot módosító sürgősségi kormányrendeletet – közölte az elnöki hivatal. Az államfő többek között arra emlékeztette a kormányfőt, hogy a jogszabályt a Legfelső Bírói Tanács (CSM) véleményezése és az igazságszolgáltatás intézményei állásfoglalásainak figyelembe vétele nélkül fogadták el. 

15:35

A sepsiszentgyörgyiek is tüntetni fognak szerdán a kormány ellen. A város polgármestere, Antal Árpád a Maszolnak elmondta: Grindeanu-kabinet kedd esti döntésével nem lehet közösséget vállalni.

14:54

Marian Neacşu, Sorin Grindeanu miniszterelnök parlamenti kapcsolattartásért felelős tiszteletbeli tanácsadója azt mondta: szeretné, ha a tüntetések békések lennének. Ugyanakkor kijelentette: a kormány és a parlament kötelessége megtalálni a módot az utcákon tiltakozó emberekkel való kommunikációra. 

Azzal kapcsolatban, hogy a tüntetők a kormány lemondását követelik, Neacşu kifejtette, sok függ attól, mennyire reprezentatív a tüntetők száma. „Valószínű, hogy 10 ezer, 20 ezer, 100 ezer ember kérheti a kormány lemondását. Két és félmillióan követelték, hogy Trump ne legyen Amerika elnöke, de tudtommal mégis rendeleteket ír alá” – érvelt Neacşu, aki szerint jelentős tömeg tüntet most, és számolni kell a követeléseikkel, ugyanakkor „szeretnénk azt is látni, mit mondanak a többiek, azok, akik nincsenek az utcán.” 

14:40
Több mint ezer ember kéri Temesváron a kormány lemondását

Több mint ezer ember gyűlt össze szerdán a temesvári prefektúra épülete előtt, a Nép Ügyvédje és a kormány lemondását követelve. A tüntetők a kormány által elfogadott, a közkegyelemről, valamint a Büntető törvénykönyv és a Büntető perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló jogszabályok ellen tiltakoznak.

A tüntetők feliratokkal érkeztek tiltakozni, amelyeken az áll, hogy: „Ilyesmi nem létezik, törvényes a korrupció”, „Igazságot akarunk, nem mentelmi jogot”, „Demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek”, „Dragnea hol vagy, megyünk Bukarestbe”. A tiltakozók azt skandálják, hogy „Olcsó és hatékony, rácsokat teszünk a parlament épületére”.

Az emberek Victor Ciorbeának, a Nép Ügyvédjének lemondását is követelik, mert szerintük „a bűnözőket van aki megvédje, de a román társadalmat senki nem védi a visszaélések ellen”.

A tömeg elfoglalta a prefektúra előtti úttest egyik sávját. A jelenlévők azt követelik, hogy Călin Dobra, a Temes Megyei Tanács elnöke álljon szóba a tüntetőkkel. A prefektúra épületének főbejáratát lezárták, csak az oldalsó bejáratokon lehet bejutni az intézménybe. Mircea Băcală prefektus hajlandó a tüntetők küldöttségével tárgyalni. 

A tiltakozók azt is kilátásba helyezték, hogy szombaton leutaznak a fővárosba, hogy csatlakozhassanak a bukaresti tüntetőkhöz. 

 

14:17
Elmenekült saját sajtótájékoztatójáról Florin Iordache igazságügyi miniszter

Elmenekült szerdán a saját sajtótájékoztatójáról Florin Iordache igazságügyi miniszter, ugyanis a parlament folyosóján felállított PSD-s nyilatkozófal előtt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyái vették körül „Szégyen”-feliratú táblákkal.

A tárcavezető sértődötten egy ülésterembe vonult be megtartani sajtónyilatkozatát. Kifejtette: a kormányt kizárólag az vezérelte, hogy összhangba hozza a Btk-t az alkotmánybírósági határozatokkal. Emlékeztetett arra, hogy a CSM véleményezése konzultatív és azt a kormánynak nem kötelező figyelembe venni. A miniszter nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni.

14:16
Klaus Johannis szembesítette Victor Ciorbeát a hazugságával

Klaus Johannis szerdán kijelentette: a nép ügyvédjének módjában áll alkotmányossági kifogást emelni a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ellen, ugyanis erre 2013 óta van precedens. Victor Ciorbea, a nép ügyvédje erre úgy reagált: meg fogja vizsgálni az államfő érveit, és a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz ebben a kérdésben. Korábban azt nyilatkozta, hogy csak hatályban lévő sürgősségi rendeletek ügyében fordulhat a taláros testülethez.

13:25

Közös állásfoglalásban ítélte el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az EB bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa a romániai Btk.-módosítást. A brüsszeli döntéshozók „nagy aggodalommal” figyelik a fejleményeket. 

13:35

A Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos árfolyama szerint szerdán egy euró 4,5240 lejt ért. Idén még nem volt ennyire gyenge a román fizetőeszköz az uniós valutához képest.

13:20
Az amerikai nagykövet találkozik a kormányfővel

Megerősítette szerdán Marian Neacşu, Sorin Grindeanu miniszterelnök parlamenti kapcsolattartásért felelős tiszteletbeli tanácsadója, hogy a kormányfő találkozik az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetével, Hans Klemm-mel. Neacşu szerint az egyeztetést a nagykövet kezdeményezte.

"Nem tudok túl sok részlettel szolgálni. Tudomásom szerint a találkozót ma délelőtt (szerk. megj.) kellett volna tartani, azt hiszem, most van folyamatban, vagy már véget is ért. (...) Régóta beütemezett egyeztetésről van szó, azt viszont nem tudom, hogy milyen témákról beszéltek" - nyilatkozta Neacşu, hozzátéve, azt sem tudja, hol találkozott Grindeanu és Klemm.

12:57
HotNews: Ciorbea szembehazudta a közvéleményt

Félretájékoztatta a közvéleményt a nép ügyvédje, Victor Ciorbea azzal a kijelentésével, hogy az ombusdmani hivatal csak a már hatályba lépett sürgősségi rendeleteket támadhatja meg az alkotmánybíróságon, ezért óvhatja meg a taláros testületnél a Btk.-módosítást – írja a HotNews.

A portál emlékeztet, hogy a nép ügyvédje 2013. október 9-én megtámadta az alkotmánybíróságon a fizetésképtelenségről szóló 2013/91-es sürgősségi rendeletet, amely csak október 25-én lépett hatályba. Akkor a taláros testület megvizsgálta a jogszabályt, és megállapította, hogy alkotmányellenest. A sürgősségi rendeletet hatályon kívül helyezték. 

12:47

Az éj leple alatt módosított büntető törvénykönyv és büntető perrendtartási törvénykönyv ellen alkotmányossági kifogást emel az Alkotmánybíróságon a Legfelső Bírói Tanács. Puskás Bálint, a taláros testület volt tagja a Maszol érdeklődésre elmondta, hogy milyen szempontok szerint mérlegelhetnek volt kollégái.

12:21
Az alkotmánybírósághoz fordul a bírói tanács

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) kérni fogja az alkotmánybíróságtól annak megállapítását, hogy a sürgősségi rendelet elfogadásával alkotmányossági konfliktus alakult ki az államhatalmak között. Erről egyöntetűen szavazott szerdai ülésén az igazságszolgáltatás szakmai és érdekvédelmi testülete. (Agerpres)

12:21
Folytatódnak a bukaresti tüntetések

Több mint ezer ember tüntet Bukarestben reggel 9 óta a kormány épülete előtt a büntető törvénykönyveket módosító, kedd este elfogadott kormányrendeletek miatt. A tiltakozók előrehozott választásokat követelnek, és olyan jelszavakat skandálnak, mint például "Éjjel, tolvajok módjára!", "Patkányok", "Románia, ébresztő!". A tüntetés egyébként békésen zajlik, incidensek nélkül, a csendőrség felügyeli a környéket. (Agerpres)

11:57
Kárfelmérést végez a korrupcióellenes ügyészség

Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze bejelentette: összehívta szerdán a DNA vezetőségét, hogy felmérjék a büntetőjog módosításából következő kockázatokat. A Digi 24 televíziócsatornának Kövesi elmondta, összesen 2151, hivatali visszaéléssal kapcsolatos iratcsomót vizsgálnak jelenleg. Az utóbbi három évben 1 170 magánszemélyt és 30 jogi személyt állítottak bíróság elé hivatali visszaélés miatt, a vádlottak okozta anyagi kár pedig meghaladja az egymilliárd eurót. Ha ezekben a dossziékban megszűnik a nyomozás, az rögtön éreztetni fogja a következményeit, tette hozzá a DNA főügyésze. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X