Így írnak a román lapok a Grindeanu-kormány leváltásáról


-A A+

A csütörtöki bukaresti lapok szerint távolról sem biztos, hogy véget ért a belpolitikai válság azt követően, hogy a szociálliberális kormánykoalíciónak - a nem magyar kisebbségek hathatós segítségével - nagy nehezen sikerült megbuktatnia saját kormányát: a koalíció parlamenti többsége megkérdőjeleződött, a jobboldali Klaus Johannis államfő pedig csak ezt követően lép színre.

A România Liberă című lap vezércikkében Răzvan Chiruță főszerkesztő úgy véli, Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek nincs miért ünnepelnie, hogy sikerült "ledöfnie volt bábuját", mert nehéz lesz azt a Grindeanunál is "szolgalelkűbb" kormányfőt megtalálnia, aki engedelmesen meghúzza magát a neki szánt "kisszéken", és nem próbál a "politikai gazdi" kezébe harapni.

A szerző szerint politikai tévedései vagy az igazságszolgáltatás hamarosan véget vet Dragnea karrierjének, akkor is, ha most győzelmet aratott Grindeanu és az "imposztor" Ponta felett. "A gond csak az, hogy Dragnea nem hagyja egykönnyen kiiktatni magát a játszmából, és attól sem riad vissza, hogy mindannyiunkat magával rántson" - zárja cikkét Chiruță.

A Hotnews.ro portál főszerkesztője, Cristian Pantazi úgy vélekedett: Dragnea fontos, de sok veszteséggel járó, pirruszi győzelmet aratott. A PSD elnökét ezúttal megmentette a kisebbségi frakció, de Dragneának sürgősen helyre kell állítania a parlamenti többséget, meg kell állítania pártja további lemorzsolódását, és vissza kell csalogatnia a hűtleneket.

Erre jó esélye van, miután a lázongó Grindeanu félreállításával erőt tudott felmutatni pártjának, de "tisztségeket és (állami) szerződéseket" is kell osztogatnia, amihez egy igazán "szófogadó" kormányfőre lesz szüksége. Az új miniszterelnöknek azt is vállalnia kell, hogy a büntetőjog sürgős módosításával kimenti a második korrupciós perével küzdő Dragneát az igazságszolgáltatás karmaiból - vélekedett a cikkíró.

Másfelől Pantazi szerint Johannis nem fogja megakadályozni egy PSD-s kormányfő kinevezését. Szerinte az államfőnek nem érdeke egy jobboldali, sem egy - Dacian Cioloșhoz hasonló - technokrata kormányfőjelölt mögé parlamenti többséget kierőszakolni, mert annak mozgásterét a PSD jelenlegi parlamenti súlya nagyon beszűkítené, az ellenzéki szerepkör pedig ismét megerősítené a PSD-t a következő választásokig.

Az elnöknek kockázatos lenne az előrehozott választások kiprovokálásával is próbálkozni, mert az alig fél éve mandátumhoz jutott törvényhozók ebben nem lesznek partnerei, ők bármilyen kormányfőt készek lesznek második nekifutásra megszavazni, csakhogy ne tegyék kockára nehezen megszerzett mandátumukat - vélekedik a Hotnews.ro főszerkesztője.

Mircea Morariu a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló Adevărulban értetlenségének adott hangot, miért ünnepel a PSD, amikor szégyenkeznie kellene azért a "megalázó helyzetért", amibe az országot sodorta centenáriuma küszöbén, amikor vezetői "a nemzetárulás határát súroló, szégyenletes alkudozásokra vetemedve" próbálták bőrüket menteni.

"Túl sokat kért az RMDSZ"

Ez az írás és az Adevărul egy másik, Marius Diaconescu által jegyzett véleménycikke is azokra az - ellenzékből magyarellenes hisztériát kiváltó - egyezkedésekre utal, amelyeket a PSD a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatott a bizalmatlansági indítvány megszavazása előtt, és amelyek 24 óráig azt a tévhitet táplálták, hogy az RMDSZ-nek több kisebbségvédelmi törvénykezdeményezését is sikerül most elfogadtatnia, ha vállalja, hogy megszavazza a Grindeanu-kabinet megdöntését.

Diaconescu a PSD-RMDSZ megállapodás borulásáért az RMDSZ-t teszi felelőssé, amiért úgymond "túl sokat kért". A szerző szerint a magyar érdekképviseletnek el kellene felejtenie az autonómia fogalmát, március 15-ét, a differenciált érettségit, a székelyzászlót, és minden hasonló "románellenes" szólamot. Úgy vélte: ezek csak ellenérzést szítanak a többségi társadalomban, és nem az egyszerű választók, hanem kizárólag a saját újraválasztásukban érdekelt RMDSZ-es politikusok érdekeit szolgálják.
EZT OLVASTA MÁR?

X