Román és amerikai katonák „foglalták el” az aranyosgyéresi légibázist


-A A+

Hadgyakorlatra került sor szombat hajnalban az aranyosgyéresi 71-es légibázison. A Swift Response 17-1 fedőjelű programba épülő támadógyakorlaton mintegy ezer román és amerikai katona vett részt.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a forgatókönyv arról szólt, hogy a román és amerikai csapatoknak körbe kellett venniük és el kellett foglalniuk egy légibázist. A gyakorlat hajnal 4 órakor kezdődött és körülbelül négy órát tartott.A Swift Response 17-1 (SR 17-1) programon, amely a Saber Guardian 2017 nemzetközi hadgyakorlat kiegészítője, részt vett az amerikai Texas 143 gyalogezred és 2-es lovasezred 800 katonája és a román szárazföldi erők 150 katonája. Bevetették a MiG-21 LanceR vadászrepülőgépeket, és IAR-330 Socat harci helikoptereket, illetve a Gepard légvédelmi lövegeket és a páncélozott kétéltű csapatszállítókat (TAB) is.

A hadgyakorlat részeként pénteken, az aranyoslónai légibázison, kilenc Herkules C130 teherszállító repülőgép nehéz haditechnikai eszközöket ejtőernyőzött. A gépek a magyarországi pápai légibázisról szálltak fel és többek között Humwee-ket (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű - sz.m.) engedtek alá ejtőernyővel. A forgatókönyv szerint az ejtőernyőzés három és fél órát tartott.

Szombatra virradóan, egy másik gyakorlat keretében 500 amerikai katona végzett ejtőernyős ugrást.

A SR17-1 egy évente megrendezett hadgyakorlat, amelyet az USA európai szárazföldi erői vezetnek a szövetséges erők együttműködési képességének fejlesztése érdekében. A SR17-1 július 18-23 között több helyen zajlik Bulgária, Magyarország és Románia területén.








EZT OLVASTA MÁR?

X