Lemondta ukrajnai látogatását Johannis az ukrán tanügyi törvény miatt


-A A+

Klaus Johannis államfő csütörtökön közölte, hogy lemondta az októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt, írja az Agerpres.

Az elnök úgy véli, hogy a szóban forgó jogszabály ellentmond a kölcsönös jóakarat elveinek és durván korlátozza a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát. 

„Következésképpen, amikor tudomást szereztem erről a törvényről, lemondtam az Ukrajnába tervezett látogatásomat, és lemondtam a parlament elnökének fogadását is, aki szeptember végére jelentkezett be hozzám” - jelentette ki Johannis, hozzátéve, hogy egy elnöki látogatás lemondása „nagyon erős diplomáciai jelzés”. 

A román államfő felidézte, hogy az októberre tervezett ukrajnai látogatását „több lépésben” készítették elő a Porosenko elnökkel folytatott találkozói során. „Az utolsó megbeszélés Brüsszelben volt a NATO-csúcson. Nagyon-nagyon kellemetlen meglepetés volt számomra, hogy Ukrajna parlamentje - anélkül, hogy partnereit értesítette volna, hisz mi Ukrajna partnerei vagyunk - elfogadott egy törvényt, amely álláspontunk szerint ellentmond a kölcsönös jóakarat elveinek. Gyakorlatilag ha ez a törvény hatályba lép, akkor durván korlátozni fogja a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Nekünk ez fáj. Nagyon sok román él Ukrajnában” - fejtette ki az elnök. 

Johannis azt is elmondta, hogy októberre tervezett látogatása alatt Bukovinába terveztek látogatni az ukrán elnökkel, abba a régióba, ahol nagyszámú román kisebbség él. 

A román államfő arról is tájékoztatott, hogy az ENSZ közgyűlése alkalmával találkozott Porosenko ukrán elnökkel, és közölte vele a látogatás lemondását. 

„Természetesen köszöntöttük egymást, és röviden közöltem vele ezeket a dolgokat. Egyenesen megmondtam, hogy nem tehetek látogatást mindaddig, amíg nincs előrelépés az oktatási törvénnyel kapcsolatban, és hogy nagyon kellemetlen meglepetés számomra ez a fejlemény, főleg, hogy máskor - legalábbis velem szemben - nagyon nyitottnak mutatkozott az Ukrajnában élő románok kérdésével kapcsolatban. Tehát diplomáciai úton és egyenesen Porosenko elnökkel is közöltem véleményemet. Ő meglehetősen elgondolkodva ment tovább. Remélem, hogy sikerül olyan megoldást találnunk, amely a jövőben lehetővé teszi az ukrajnai románok számára, hogy románul folytathassák tanulmányaikat” - nyilatkozta Johannis.

(Címlapfotó: Aktual24)








EZT OLVASTA MÁR?

X