Johannis ismét üzent a kormánynak: sem autópályák, sem külföldi befektetők


-A A+

Az infrastruktúra csak a kormány nyilatkozatai szintjén prioritás, a külföldi befektetőket pedig nem kéne ellenségnek tekinteni – fogalmazta meg a kormánynak célzott újabb kritikáját csütörtökön Piteşti-en Klaus Johannis.

Az államelnök szerint rövid idő alatt látványosan kellene bővíteni az  autópálya-hálózatot, mert meggyőződése, hogy az infrastruktúra fejlesztése a legjobb mód arra, hogy az ország különböző pontjait össze lehessen kötni. „A kormányprogramokban azonban, és itt nem feltétlenül csak a legutóbbi kormányokról beszélek, az infrastruktúra nem volt más, mint szavazathajhász választási szlogen” – vélte Johannis, aki szerint az autópályákat az állampolgárok és a vállalkozók egyaránt hiányolják.
Az utóbbi egy évben átadott 15 km autópálya nevetségesen kevés az államfő szerint, és a „szép terveken és színes térképeken” kívül az emberek az eredményekre is kíváncsiak. „Képtelenek vagyunk egy alapvető össznemzeti célkitűzésre összpontosítani” – méltatlankodott Johannis, aki azt szeretné, hogy „felelősebb emberek” kerüljenek fontos tisztségekbe, akik nem a pártérdeket, hanem Románia érdekeit tartják szem előtt.

A gépjárműipar húzóágazat. De hol vannak a további befektetők?

A kormánynak erőfeszítéseket kell tennie, hogy újabb külföldi vállalatokat vonzzon Romániába – hangoztatta Klaus Johannis a gépjárműiparral kapcsolatos piteşti eseményen, amelyet a romániai autógyártók szövetsége (ACAROM) szervezett.

„A kormánynak egyszer s mindenkorra meg kell értenie: nem tekinthet ellenségesen a külföldi befektetőkre. Sőt, erőfeszítést kellene tennie azért, hogy minél több jól teljesítő külföldi vállalatot vonzzon Romániába” – mondta az államelnök.
Hangsúlyozta továbbá: a gépjárműipar a hazai ipar versenyképességének legfőbb erejét jelenti, hiszen az utóbbi tíz évben háromszorosára nőtt az ágazat forgalma, elérte a 23 milliárd eurót.

„Autógyártás tekintetében Románia az első tíz uniós ország között található, tavaly 350 ezer személyautót szereltek össze a hazai gyárakban, és a 2018-as év is ígéretesnek mutatkozik” – mutatott rá az államfő, aki szerint az iparág versenyképességét az bizonyítja a legjobban, hogy az ország exportjának több mint negyedét adja.

A címlapfotó forrás: Dacia Romania Facebook-oldala








EZT OLVASTA MÁR?

X