Tavaszjóslás: Balu medve rossz hírt hozott


-A A+

Vasárnap tartották meg a hagyományos medveárnyék-észlelést Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani. Észak-Amerikában viszont a híres mormota szerint korán jön a tavasz.

A budapesti állatkertben sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu medve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső férőhelyéről – közölte vasárnap az állatkert.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani. 

A múltban az emberek emlékezetében megőrződött népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában egy-egy vagy néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján következtettek. Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is, de a néphit ezt összekapcsolta a medvékkel is. Ezért a mondás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

A budapesti állatkertben az elmúlt években egyébként rendszeresen tartottak medveárnyék-észlelést, és azt is vizsgálták, mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének.

A mormota mást jósolt

Észak-Amerikában viszont korai tavaszt jósol a világ leghíresebb mormotája, a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben élő Phil. A kisvárosban is minden évben február 2-án, pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler's Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt.

A keménykalapot viselő közvetítő idén az állat nevében kijelentette, hogy a tavasz korai lesz, és ez tuti. A mormotának, aki a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 134. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a katolikus hívők arra emlékeznek, amikor Szűz Mária, negyven nappal születése után, bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya már az ókeresztény korban Jézus jelképévé vált. A hagyományos paraszti kultúrában a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embert: keresztelésig az újszülött mellett világított; a fiatal anya gyertyát vitt kezében, amikor először ment templomba; gyertyát égettek a súlyos beteg mellett; és szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe is. A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában vagy szalaggal átkötve a falon tartották.  







EZT OLVASTA MÁR?

X