Megfázással küszködik? – mutatunk néhány gyógyító, megelőző házi praktikát


-A A+

Ha nem sikerül elkerülni, és minden megelőző igyekezetünk ellenére is megbetegszünk, tanácsos előbb házi praktikákkal gyógyítgatni magunkat, hiszen a legtöbb hatásos elem bármelyik háztartásban fellelhető – derül ki a Háztartásom hulladék nélkül Facebook-csoportból.

A már jól ismert hagyma, fokhagyma, csipkebogyó és fekete retek mellett különböző fűszernövények is a gyógyulást szolgálják, azonban fontos figyelembe venni, hogy orvosi vizsgálat is szükséges a felépüléshez. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy az alternatív gyógymódok már nem hatásosak, akkor érdemes inkább az ő javaslatait követni.

A Háztartásom hulladék nélkül csoportban a megfázás kezelésére zero waste tippek és receptek olvashatók. A felsorolt elemek közül a legtöbb növényből, fűszerből és zöldségből készíthető tea, gőzölő vagy tisztító, fertőtlenítő szer is.

  • Borsmenta. Alapvetően hűsítő és nyugtató hatása van, ezért előszeretettel isszuk a nyári hőségben teaként. Emellett nagy a C-vitamin tartalma, és antibakteriális, illetve vírusölő hatása is van.
  • Zsálya. Természetes fájdalomcsillapító hatású, nem véletlenül nevezik növényi aszpirinnek is, így a náthás, fejfájós időszakban akár teaként, akár gőzölőként is segít. Szintén antibakteriális hatású. A meleg zsályatea kiváló torokfertőtlenítő. Ha nem ízlik, akkor gőzöljetek vele, vagy csak gargarizáljatok. A porrá őrölt, szárított levelek házilag készített fogkrémek adalékaként is használhatók. 
  • Levendula. A levendula gyulladáscsökkentő hatású. De jó megoldás lehet stressz, fejfájás és alvászavar csökkentésére is. Bármi készíthető belőle, legyen az tea, szörp, illatpárna vagy ecetes tisztítószer.
  • Teafa. A teafaolaj olyannyira erős antivirális és antibakteriális hatású, hogy szinte minden házilag elkészíthető takarítószer alapanyaglistájában is szerepel fertőtlenítő hatása miatt. Azonban a betegségeknél is jó szolgálatot tesz, annak ellenére, hogy szintén nem termeszthető hazánkban a növény. Felhasználási módja sokrétű: külsőleg a pattanások kezelésére, a bőr gombásodására alkalmazható. Náthás vagy egyéb beteges időszakban pedig érdemes a takarítószerekbe tenni a fertőtlenítő hatása miatt, így lassíthatjuk a fertőzést. Fontos tudni, hogy csak külsőleg alkalmazható, lenyelve mérgező.
  • Hagyma. A hagyma természetes köptető, nyákoldó hatású. Teaként is hatékony: fél liter vízben főzzünk meg egy közepes méretű vöröshagymát, szűrjük le, és már kúrálhatjuk is vele a náthánkat, köhögésünket.
  • Csipkebogyó. A csipkebogyó nem csak az immunrendszer erősítésére alkalmas, hanem a már lebetegedett szervezet felépülésére is jó választás. 
  • Fokhagyma. A vöröshagymához hasonlóan fantasztikus a gyógyító ereje, felhasználási módja is hasonló: miután vízben felfőzzük, mézet adhatunk hozzá. Baktérium- és vírusölő hatása is van.
  • Hársfavirág. Antibakteriális hatású. Virágja kiváló meghűléses betegségek kezelésére: köhögéscsillapító, köptető, nyákoldó.
  • Oregano. Tökéletes megfázás elleni szer. Az oreganónak antiszeptikus, antibakteriális és antioxidáns hatásai vannak. Hatékony a letapadt váladék feloldásában, így a bedugult orron is segít. Teaként is fogyasztható: egy teáskanál szárított oreganót forrázzunk le két deci vízzel, lefedve tíz percig hagyjuk állni, majd ihatjuk is
  • Kakukkfű. A kakukkfű virágos, leveles hajtásait használhatjuk gyógyításra. A kakukkfű illóolajai erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő hatásúak. Légzőszervi panaszokra is kiválóak. Készülhet belőle gyógytea, de gargarizálásra is alkalmas, a köhögés és torokfájás esetén hatékony megoldás.
  • Fekete retek. Jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. Nagyon gyorsan hat, főleg szirupként: a fekete retek belsejét egy kiskanállal eltávolítjuk, kis tálkát készítünk a retekből, majd ebbe mézet teszünk. Egy éjszakára hűtőbe helyezzük, majd köhögés elleni szirupként kanalazhatjuk.
  • . A sós vizes gargarizálást legtöbbször torokgyulladás, felső légúti fertőzések esetén szokták alkalmazni, de sokat segíthet például allergia esetén is. Tudományosan is bizonyították a jótékony hatását. Mivel kivonja a folyadékot a nyálkahártyáról, ezzel párhuzamosan pedig egy védőréteget képez, a kórokozók terjedését, megtelepedését jelentősen gátolja. 







EZT OLVASTA MÁR?

X