A próbababán maradt a menyasszonyi ruha – tönkretette a járvány az esküvőipart


-A A+

Munka nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt az esküvőipar szereplői: a fotósok, zenészek, Dj-k. A cukrász új krémeket talál ki, hogy a visszamondott esküvői torták alapanyagát is felhasználhassa, a dekoratőr a külföldi virágárak növekedése miatt aggodalmaskodik. Megélhetési forrás híján sokan közülük új szakma után néznek – derült ki erdélyi esküvői szolgáltatókkal folytatott beszélgetésünkből.

A Maszol által megkérdezett esküvői szolgáltatók úgy vélik, a koronavírus-járvány nemcsak 2020-at bénította meg, a teljes iparágat átalakította. Hiszen a tömegrendezvények betiltása miatt egybekelésük elhalasztására kényszerülő ifjú párok máris bizalmatlanabbak: több esküvő időpontja átkerült 2021 péntekjeire és vasárnapjaira, a tél és az ősz is kedvelt évszakká vált, nem beszélve arról, hogy a házasulandók leginkább a szabadtéri és kisebb létszámú ünnepségekhez ragaszkodnak.

A smink egyre egyszerűbb lesz, mert a karantén időszaka megmutatta a nőknek, hogy a természetes szerethetőbb, és a cukrászdákban is történtek módosulások, ugyanis nem kell már nagy tétben tortát sütniük az alkalmazottaknak, és a tortaszeletekért való rajongás mintha sokkal intenzívebb lenne most, mint a járványhelyzet előtt. Az esküvői dekorációk is a hazaibb, a szezonális felé húznak, mert a külföldről rendelt virágok egyre drágábbak és nehezebben elérhetők. A vendégsereg pedig – hiába szeretne együtt ünnepelni az ifjú párral – a rengeteg felbontott munkaszerződés miatt nem tud elegendő összeget áldozni az ajándékozásra.

Amint arról korábban írtunk, szabadtéren, a megfelelő óvintézkedések betartásával szervezett családi események résztvevőinek a száma nincs korlátozva, ha azonban a rendezvény zárt térben zajlik, csak 16 személy vehet részt. A Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása szerint, ha az esemény egyházi szertartása a templomban zajlik, legtöbb 16 személy vehet részt rajta. Ha a szertartás a templomkertben zajlik, a résztvevők száma nem korlátozott, azonban ebben az esetben is be kell tartani az óvintézkedéseket.

Megkérdezettjeink közül kinek 30, kinek 40-50 esküvője úszott el a járványhelyzet következtében. Több tíz éves tapasztalatukat kellett sutba dobniuk, s bár a karantén időszakában élvezték, hogy családjukkal tölthetnek időt, aggódnak a megélhetésükért. Elmondásuk szerint a bizonytalanság és a folyton változó törvények nehezítik meg a helyzetüket. Míg többen reménykednek abban, hogy ősztől minden a helyére áll, nagy lakodalmak és sok munka várja őket, akadnak közöttük olyanok, akik úgy vélik, hiába rendeződnek a dolgok, a munkájuk menthetetlen, és a hosszú távú következmények miatt inkább úgy döntenek, módosítanak szakmájukon, és kétkezi munkát keresnek.

Előbb sírnak, majd megoldást keresnek

Zsuzsó Adi Zsigmond esküvőszervező elmondta, bár két hónapja nincs kereseti lehetőségük, rengeteg munkájuk halmozódott fel a szükségállapot és a veszélyhelyzet alatt, ugyanis át kellett szervezniük az összes esküvőt, céges rendezvényt és eseményt. Mindenre találtak B tervet, tehát semmit nem kellett lemondaniuk: a márciusi és áprilisi rendezvényeket őszre, a május-júniusi eseményeket pedig jövőre halasztották.

Az átszervezések mellett a menyasszonyokban is tartják a lelket, az arák ugyanis nehezen élik meg az éveken át tervezett nagy nap elmaradását, és megtörténik, hogy még a vőlegény is elkeseredik a szabályozások hallatán. Annak érdekében, hogy a párok tartalmasként éljék meg az előttük lévő plusz egy évet is, megpróbálják őket aktívan tartani, és feladatokat osztanak nekik, közösen keresgélnek díszítőelemeket. Emellett a menyasszonyi ruha és a vőlegényviselet kiválasztásánál is többet időznek, rendszeresen csevegnek és videóchatelnek a döntést mérlegelve.

Mivel az idei esküvőket nagyrészt a következő szezonra halasztották, sok fiatal, aki 2021-ben szeretett volna egybekelni, tartózkodik, és aggodalmaskodik amiatt, hogy a jó időpontokra, helyszínekre és szolgáltatókra lecsapnak a járványhelyzet következtében pórul járt párok. Mindemellett az elképzeléseik is átalakulóban vannak: Székelyföldön is hangsúlyt kapnak a pénteki és vasárnapi esküvők, valamint a hétköznapi, hivatalos ünnepnapokra is szívesebben tűznek ki ünnepségeket. Elkezdték a kevesebb létszámú esküvőket támogatni, keresik a szabadtéri lehetőségeket, mert kültéren jóval kevesebb a korlátozás.

Hús-vér párok helyett Barbie-babák nagynapját örökítette meg

Kátai Jocó fényképész munkája utáni sóvárgását kreatívan élte meg: legkisebb lánya Barbie-babáit „kérte fel” egy esküvői fotózásra. Az apa-lánya babázásból megmosolyogtató eredmény született, hiszen olyan pillanatokban örökítette meg a babákat, mint az ifjú párokat szokta, és a sikert az is bizonyította, hogy kislánya állítása szerint, „ilyen jól még soha nem barbiezott”.

A helyzet azonban ennél sokkal borúsabb: mivel Jocó és felesége is fényképészként tevékenykedett, valamint az események körül munkálkodtak, jelenleg alig van bevételük. Ezért úgy tervezi, művészhajlam ide, elszálltság oda, félreteszi munkáját, és új szakma után néz: többek között a futár és ügynök feladatok is vonzzák, hiszen a legfontosabb számára az, hogy emberek között lehessen, szóba állhasson velük.

 

A házasulandók nagy része ugyan jövőre halasztotta az esküvőjét, a fényképész számára nem jelent megoldást a kihagyás, mert 2021-ben a 2020-as esküvőket fogják pótolni, tehát a bevételük ugyancsak csekély lesz az elkövetkezendő években. Ezért is döntött úgy, hogy az „érvágás” következtében szünetelteti a fényképezést, vagy legalábbis második helyre teszi ezt. Úgy gondolja, a sminkes, a cukrász és a fodrász egy napra több esküvőt is bevállalhat, a fényképésznek, a zenésznek és a rendezvényterem-szolgáltatónak azonban nehezebb a dolga, hiszen egy napra csak egy esemény mellett szerződhet le.

Zenélések a közösségi médiában

Huszti András Róbert is egyik napról a másikra maradt munka nélkül, zenészként viszont a szükségállapot és a veszélyhelyzet idejére is talált elfoglaltságot: a szükségállapot alatt élő közvetítésekben szórakoztatta követőit nótáival, a veszélyhelyzetet pedig úgy alakította, hogy családi születésnapokra, szűk körű rendezvényekre jár egymagában énekelni. Mint kiderült, három hónap alatt 60 bulija úszott el, és ennek fele esküvő volt. Mivel mindet jövőre halasztották, elmondása szerint „ezt a szezont eltemethetik az esküvői szolgáltatók”.

Varga Árpád lemezlovas (dj) úgy véli, a legnagyobb nehézséget a bizonytalanság okozza: mivel hetente változnak a törvények, az ifjú párok tanácstalanok, ezért halasztják esküvőiket jövőre. Érdeklődésünkre azt is elmondta, Kolozs, Maros és Szilágy megyében felkapott az esküvői lemezlovas, és gyakran a Hargita és Kovászna megyei párok is felkérik, annyi különbséggel, hogy ott nem egyedül, hanem egy zenekarral felváltva kell szórakoztatnia a vendégsereget. Karrierje azonban most szünetel, és a lemezlovasságot félretéve egyebekkel foglalkozik.

Pultos cukrász, cukrász menedzser – a szerepek cserélődtek

Mátyás Andrea cukrásztól megtudtuk, március 12-re volt beütemezve egy esküvő, amelyre néhány piskótát és krémet már előkészítettek, és csak az előkészületeket követően szembesültek a szükségállapot tiltásaival. Az esküvőt elhalasztották, ezért a már meglévő krémeket más süteményekhez adták hozzá. A szükségállapot bevezetése ugyanakkor lavinaként indította el az esküvők visszamondását – augusztusig minden többszemélyes torta megrendelését lemondták az érdeklődők, és összesen 30 esküvői tortát mondtak vissza a fiatal párok.

A szükségállapot ideje alatt rendelésre készítettek süteményeket, és bizonyos napokon hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek egyéni felelősségvállalásos nyilatkozatukban a cukrászdára hivatkozzanak. A veszélyhelyzet enyhítéseinek köszönhetően jelenleg nyitva áll a cukrászdájuk is, ott próbálnak helytállni, méghozzá úgy, hogy a cukrászok pultost, a menedzser cukrászt játszik, és ki-ki új szerepeket tanul annak érdekében, hogy a kis létszámú alkalmazottal is megfelelően szolgálhassák ki a látogatókat, akiknek ebben az időszakban mintha nagyobb étvágyuk lenne a tortaszeletekre. Mátyás Andrea elmondása szerint az esküvői torták okozta árkiesését a cukrászdából eladott sütemények és tortaszeletek pótolják.

Szempilla, szemöldök, szájfény – natúr az új sminkdivat

Szász Imola sminkes úgy érzi, berozsdázott a járványhelyzet alatt, ugyanis senki sem igényelte a szolgáltatásait. A veszélyhelyzet bevezetésével a kozmetikai kezelések újraindultak ugyan, a sminkelést a továbbiakban sem kérik a nők, mert nincsenek rendezvények, esküvők, ahol megjelenhetnének. Szerinte a műkörmösök és a sminkesek szakmája is átformálódik, hiszen a nők a karantén időszakában rádöbbentek, a természetes is szép, könnyebb és szerethető, ezért a szemöldök hangsúlyozása, a szempillaspirál és a szájfény elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy az alapoknál maradhassanak.

Májusban minden szombatra 3-4 menyasszony jelentkezett hozzá sminkelésre, most azonban csendes a hónap, és ez anyagilag visszahúzza őt. Ezért tartja jó ötletnek, hogy ebben az időszakban egyszemélyes sminktanfolyamot indítson, és a klienseinek megtanítsa a sminkelés alaptechnikáit, valamint azt, hogy a stílusuknak megfelelően, hogyan vigyék fel a hozzájuk illő sminket.

Nem a nagymama kertjéből, de azért legyen hazai a dekoráció

Sándor-Nagy Julianna dekoratőrként arról számolt be, hogy „a járvány kiütötte az esküvői szolgáltatókat a ringből”, ugyanis jelenleg nincs kereseti lehetőségük, mégis folyamatosan egyeztetnek a párokkal, a „hogyan tovább” lehetőségeit firtatják. Mint kiderült, a dekoratőr felel az esküvő arculatáért, a teljes látványért, tehát nagy logisztikát igényelt a kivitelezés. Grafikussal, virágkötőkkel, nyomdákkal dolgoztak együtt, és a koronavírus-járvány idejére, valamint 2020 további hónapjaira teljes foglalásuk volt, minden hétvégéjükre jutott legalább egy esküvő, amelyek mindegyike megközelítőleg 100 munkaórát foglalt magában.

Mivel függnek az aktuális piaci kínálattól, tart attól, hogy az egyre gyakrabban emlegetett válság magas virágárakat hoz maga után, ezért arra törekszik, hogy minél több helyi vállalkozót, helyi termesztőt bevonjon a dekorációs munkába. A párok elképzeléseit is próbálja olyan irányba terelni, hogy amennyiben lehet, szezonális, helyben megtalálható virágokból dolgozhassanak, ha újraindul a nagy esküvőzés.

 

Bár az esküvői szektorban dolgozó szolgáltatókat nagyon rosszul érintette a válság, legtöbben elsősorban a párok veszteségére gondolnak. Arra a sok munkára, energiára, időre, álomra, amit eddig belefektettek az esküvőjükbe, és most előlről kell kezdeniük az egészet – adta tudtunkra Sándor-Nagy Julianna, hozzáfűzve, hogy ő  ebben az időszakban egyik küldetésének érezte tartani bennük a lelket. Ezért a szombatok nála most sem maradnak lagzik nélkül: kérésre inspirációs táblákat állít össze, valamint más esküvői szolgáltatókkal karöltve Esküvői segélyvonal sorozatot indított, ahol az újraszervezéshez próbálnak segítséget nyújtani.

(Nyitókép forrása: Pál Zoltán)








EZT OLVASTA MÁR?

X