Állandóan fáradt? Betegséget is jelezhet a gyakori kimerültség


-A A+

Egy kimerítő nap után teljesen természetes, ha az ember elfárad, ha azonban a panasz napi rendszerességgel jelentkezik, érdemes lehet utánajárni a kiváltó okoknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a kimerültség valamilyen betegség tüneteként lép fel, figyelmeztet a hazipatika.com portál.

  • Vérszegénység

A vérszegénység gyakran jár extrém fáradtságérzettel, mivel ilyenkor nincs elegendő vörösvérsejt, hogy oxigént szállítson a fontos szervekhez. A fáradtság mellett fizikai gyengeséget, alvászavarokat, koncentrációs nehézséget, fejfájást, mellkasi fájdalmat is tapasztalhat az a személy, aki vérszegénységben szenved. Az állapotot vashiány, vérveszteség, belső vérzés vagy bizonyos krónikus betegségek is kiválthatják.

  • Pajzsmirigyproblémák

Ha a pajzsmirigy hormontermelése felborul, akkor már a leghétköznapibb tevékenységek is rendkívül fárasztóak lehetnek. Akár alulműködik, akár túlműködik a pajzsmirigy, a kimerültség egy lehetséges tünete. Túlműködés esetén tapasztalható fogyás, gyakori szomjúság, felgyorsult szívritmus, szokatlan szomjúságérzet is. Alulműködés esetén hízás, vízvisszatartás, fázékonyság, székrekedés és a szokásosnál erősebb menstruáció is jelentkezhet.

  • Cukorbetegség

Diabétesz esetén a glükózt nem képes megfelelően felhasználni a szervezet, ami az energiaháztartásra is hatással van. A fáradtság mellett fokozott szomjúság és éhség, fogyás, gyakori vizelés, ingerlékenység, homályos látás és gyakori gombás fertőzés is tapasztalható.

  • Depresszió

A depresszió tüneteit szinte mindenki másként éli meg. A fáradtság mellett jelentkezhet energiahiány, változások az étkezési, alvási és higiéniás szokásokban, memóriazavarok, a koncentrációs készség romlása, pesszimizmus, folyamatos rosszkedv egyaránt.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X