10 jel, ami azt mutatja, zseni a gyereke


-A A+

Legyen ügyes, okos, cserfes rossz gyerek és nem kell, hogy magasan kiemelkedjen intelligencia terén a többiek közül –  mondogatja a legtöbb szülő, ha születendő gyermekéről kérdezgetik. De mi történik akkor, ha nem átlagos, hanem zseni lesz a gyerek? A bezzeganya.hu portál a FirstCry Parenting videója alapján összegyűjtötte azokat a jeleket, amelyek azt mutatják, mégiscsak zseni a csemete.

  1. Ha már 14 hónapos kora előtt érdeklik a könyvek, lekötik a mesék, vagy már képes mondatokat alkotni, akkor nagy valószínűséggel kimagasló kommunikációs és nyelvi készségekkel rendelkezik a gyerek. Ha még rövid utasításokat is képes végrehajtani, akkor biztosan nem átlagos.
  2. A tehetséggel megáldott gyerekek a pozitív és negatív érzéseiket is elég vehemensen tudják kifejezni, hathatósan tudnak kapcsolatot teremteni más emberekkel, vagy háziállatokkal is.
  3. A kis zsenipalánták szemkontaktust teremtenek azokkal, akik a kezükben tartják őket, vagy beszélnek hozzájuk, és azonnal reagálnak hangokra, eseményekre. Ezek a picik gyakran érzékenyek a közvetlen környezetükben történő változásokra, gyakran a szülők érzelmi változásait is észreveszik, ami határozott jele a megnövekedett észlelési képességnek.
  4. Korábban ült fel segítség nélkül, esetleg már 6 hónaposan állt? Ezek a picik jellemzően korábban érik el a fejlődési mérföldköveket, mint a társaik.
  5. Nagyon jól eljátszanak egyedül, esetleg náluk idősebb kisgyerekek társaságát keresik, talán picit zárkózottabbak is lehetnek az átlagnál.
  6. A makacsság esetükben az eltökéltség jele is. Ezek a gyerekek mindent megpróbálnak, hogy elérjék a céljukat szüleikkel, más gyerekekkel, és ha ebben rendszeresen sikerrel járnak, az szintén a magasabb intelligencia jele.
  7. Akár 6 hónapos koruk előtt is képesek ugyanarra a dologra hosszabban fókuszálni, és nem olyan könnyű őket egy hanggal, vagy másik játékkal kibillenteni ebből.
  8. Ezer kérdésük van, és ha megválaszol a szülő egyet, jön rögtön még legalább tíz, és adott esetben még bizonyítékot is várnak a válaszra. Vagy folyamatosan felfedezik a világot maguk körül, és esetleg kibelezik az egyik plüsst kíváncsiságból, hogy megnézzék, mi van belül.
  9. Nem adják fel könnyedén, és mindig van megoldandó feladatuk, amire újabb és újabb megoldásokat keresnek, talán szokatlanokat is, illetve ezek a gyerekek a problémamegoldás során sokkal korábban kezdenek el eszközöket használni, mint társaik.
  10. A saját korosztályukhoz hasonlítva kevesebb az alvási igényük, mert nehezebb kikapcsolni az agyukat, de ez nem befolyásolja őket, nem őrülnek meg a nap végére, mint a szimplán nem alvó gyerekek.

(Nyitókép forrása: pexels.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X