Ezért fontos a D-vitamin a csecsemők és kisgyerekek számára


-A A+

A csecsemők és kisgyermekek fejlődésében a D-vitamin  kulcsfontosságú, hiszen hozzájárul a csontok és az immunrendszer fejlődéséhez és még az izmok helyes működésében is nagy szerepet játszik. A femcafe.hu portál összegyűjtötte azt a 3 okot, amely alacsony D-vitaminszintet eredményezhet.

Három és tizennyolc hónapos kor között jelei is vannak annak, ha a csecsemő és a kisgyermek szervezetében nincs elegendő D-vitamin. Eldeformálódhatnak a csontok, az izomzat tónustalanná válik, és alacsony szintre esik a csontsűrűség, ami gyakori csonttöréshez is vezethet. 

  • Terhesség alatti alacsony D-vitamin szint

Az egyik lehetséges ok az, ha az anya a terhesség ideje alatt nem fogyasztott elegendő mennyiségű D-vitamint sem táplálék, sem pedig kiegészítő formájában. Amennyiben a kismama szervezetében alacsony a D-vitaminszint, úgy a csecsemő is szenvedhet ennek a vitaminnak a hiányától. A D-vitaminhiány ezen kívül számtalan más gondot is okozhat. Ilyen lehet akár a koraszülés, vagy az alacsony születési súly.

  • A baba nincs eleget friss levegőn

A napfény pozitívan hat a baba mentális egészségére, és hatására D-vitamin termelődik a szervezetében. Természetesen, nem a legnagyobb melegben kell „napoztatni” a csecsemőt, de napfényre neki is éppúgy szüksége van, akárcsak a felnőtteknek. Nyáron naponta 30 perc „napfürdő” szükséges ahhoz, fényvédő krémek használata nélkül, hogy a szervezet D-vitamin raktárai feltöltődjenek.

  • Nem megfelelő étrend kialakítása

Bár a D-vitamint nehéz bevinni táplálékkal, vannak azért olyan ételek, amelyek segítséget nyújthatnak ebben. A tojássárgája, a csirkemáj, a tengeri halak és a csiperkegomba D-vitamin tartalma is jelentős. Mivel az elegendő D-vitamin bevitele igencsak problémás napi 5 étkezéssel is, így nagy segítséget nyújthatnak a vitaminkészítmények, illetve gyerekitalok.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X