A férfiak és nők eltérően álmodnak: íme 7 érdekesség az álmokról


-A A+

Az emberiség 12 százaléka nem képes színesben álmodni, az ő álmaik fekete-fehérek. A tudósok szerint az álmok színei összefüggésben lehetnek azzal, hogy színes képernyőket néz manapság a társdalom, ugyanis a 20. század első felében a filmek még fekete-fehérek voltak, ebben az időben a fekete-fehérben álmodók is többségben voltak. Az nlc.hu portál összegyűjtött hét érdekességet az éjszakai álomképekről.

Több álom

Egy éjszaka alatt akár 4-7 különféle álmot is láthat az ember: egy-egy álom átlagosan 1-2 órán át tart, és 90 százalékuk rögtön elfelejtődik.

Férfiak és nők

A férfiak és a nők különböző módon álmodnak. Míg a férfiak álmaiban felbukkanó emberek 70 százaléka szintén férfi, addig a nők álmaiban nagyjából egyenlő arányban jelenik meg a két nem. A férfiak álmaiban mindemellett gyakrabban van jelen valamilyen fizikai aktivitás, míg a nőkében jellemzőbbek a beszélgetések, illetve az elutasítás, kirekesztés érzése.

Arcok

Az álmokban csak olyan arcok bukkanhatnak fel, amelyeket már a valóságban is látott azelőtt az ember. Persze nem biztos, hogy emlékszik rá, hiszen akár egy idegen ember arca is lehet, aki csak szembement vele az utcán.

Jók és rosszak

A kutatások rámutattak: a rossz álmok gyakoribbak, mint a jók. A leggyakrabban jelentkező érzelem a szorongás.

A vakok is 

A vak emberek is álmodnak. Akik életük során veszítették el a látásukat, továbbra is képesek vizuálisan álmodni. Akik viszont vakon születtek, képeket ugyan nem látnak, viszont hangok, szagok, érintések és érzések az ő álmaikban is megjelennek. 

Jósló álmok

Az álmok valóban előrejelezhetnek bizonyos jövőben bekövetkező eseményeket, vagy legalábbis előfordulhat véletlen egybeesés. Néhány nevezetes történelmi bizonyíték is alátámasztja ezt. Abraham Lincoln például megálmodta a meggyilkolását, Mark Twain az öccse, Henry tragikus halálát, de a Titanic utasai közül is többen beszámoltak arról, hogy előre megálmodták a hajó katasztrófáját.








EZT OLVASTA MÁR?

X