Ezekkel a házi módszerekkel csillapíthatja a száraz vagy hurutos köhögést


-A A+

Bár a köhögés egy védőreflex, és abban segít, hogy a különböző ingerlő anyagok távozzanak a tüdőből, roppant bosszantó, alkalomadtán fájdalmas és kínzó is lehet. Akadályozza az embert a mindennapi tevékenységében, a koncentrációban és energiát von el a szervezettől. Az nlc.hu portál összegyűjtötte azokat a házilag alkalmazható módszereket, amelyek csillapíthatják a köhögést.

Ha a köhögés mögött nem lapul betegség, akkor gyakran enyhíthető vagy gyógyítható otthoni praktikákkal is, természetesen az orvos javaslatainak szem előtt tartásával. Mindenekelőtt fontos megkülönböztetni a két köhögésfajtát, a száraz és a hurutos köhögést, ahhoz, hogy kellőképpen kezelhesse magát az ember.

Száraz köhögés

A száraz köhögést okozhatja megfázás, influenza és más vírusok, allergia, savas reflux, ACE-gátló gyógyszerek, irritáló anyagok, mint például a cigarettafüst. Ha valaki ettől szenved elsődleges céljának a köhögés intenzitásának csökkentésének kell lennie, ezt követően akár teljes elmulasztása is szóba jöhet. Minderre a gyógyszereken kívül más megoldás is létezik.

  • Gőzölés

Száraz köhögésnél kiemelten fontos, hogy a nyálkahártyát kellően nedvesen tartsa, mert annak kiszáradása csak tovább irritálja a légutakat, még erősebb köhögést vagy egyéb kellemetlenségeket okozva. Erre a legjobb és legegyszerűbb megoldás a gőzölés: forraljon vizet egy lábasba, majd hajoljon rá és borítson egy törölközőt a fejére, hogy még koncentráltabban érhesse a gőz. Akkor kezdje el a folyamatot, amikor a gőz már nem forró, hanem kellemesen meleg, ilyenkor lélegezzen nagyokat.  A vízhez adhat sót, kamillát, vagy eukaliptuszt, így még hatékonyabb lesz az inhalálás. Lefekvés előtt érdemes végezni, amikor 10-15 perc gőzölés után egyből bebújhat az ágyba, így egészen biztos, hogy nem fogunk még jobban megfázni.

  • Sós víz

A langyos sós vízzel való öblögetés is sokat segíthet, enyhíti az irritációt és fertőtlenít is. Elég egy kiskanálnyi só, egy pohár vízbe, naponta többször is érdemes megismételni a gargalizálást.

  • Méz

Megfázásos időszakokban érdemes sok mézet fogyasztani. Teában, kávéban, vagy magában egy-egy kiskanállal. A méznek a köhögéscsillapítás mellett sok más pozitív hatása is van, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatású.

Hurutos köhögés

A hurutos, azaz nedves köhögést leggyakrabban a megfázás, az influenza, vagy  krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) okozza. Ilyenkor a légutakban felgyűlő váladékot köhöghetjük fel. Ebben az esetben nem érdemes elnyomni, csillapítani a köhögést, mert fontos, hogy a váladék ki tudjon ürülni. Az a cél, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen. 

  • Gyömbér

A gyömbér igazi csodaszer. Segít feloldani a letapadt váladékot, ami így könnyebben és gyorsabban tud távozni. Ezzel nagyban lerövidítheti a köhögős időszakot. Emellett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású is. Teaként fogyasztva a leghatásosabb köhögés ellen. Egy hüvelykujjnyi darabot zúzzon össze, tegye 2-3 deci forrásban lévő vízbe, majd hagyja állni a gyöngyöző vízben 5 percig. Ha szeretné, utána leszűrheti és ízesítheti például mézzel és citrommal, amik szintén segítik a gyógyulást.

  • Fokhagyma

A fokhagyma szinte mindenre jó, immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre is, illetve hurutos köhögés esetén is sokat tud segíteni. Természetes köptető, emellett pedig fertőtlenítő hatásai is vannak. Rágcsálható nyersen, keverhető mézbe, de fogyasztható levesként, hagymateaként is.

  • Burgonyapakolás

A burgonyapakolás egy népi gyógymód, ami külsőleg alkalmazható. Héjában főzzőn meg pár krumplit, és egy villa segítségével nyomkodja szét, tegye azt egy rongyba, ezt követően tekerje vagy fáslizza szorosan a mellkasára. Addig hagyja magán a borogatást, amíg érzi, hogy meleg. Nyugtat és csillapítja a köhögőrohamokat.

A felsoroltak mellett akadnak még olyan tényezők, amelyek sokat segíthetnek a száraz vagy hurutos köhögés csillapításában.

  • Párásítás: figyelni kell arra, hogy ne legyen túl száraz a levegő a lakásban. Ez a mindennapokban is fontos, köhögés esetén pedig különösen.
  • Párna: ha éjszaka nem bír aludni a köhögés miatt, sokat segíthet egy plusz párna is, ami magasabbra emeli a fejét, mert ebben a testhelyzetben enyhülhet az irritáció.
  • Dohányzás kerülése: óvakodni kell az aktív és a passzív dohányzástól, mert ilyenkor különösen nem tesz jót a légzőszerveknek.
  • Irritáló anyagok kizárása: nemcsak a cigifüst, hanem a por és az erős illóanyagok sem tesznek jót, ilyen lehet például a parfüm vagy erősen illatosított öblítő.
  • Mentolos cukorka: ha nincs más kéznél, egy mentolos cukorka vagy rágó is segíthet enyhíteni a köhögést rövid távon.







EZT OLVASTA MÁR?

X