Lélegezzen, mozogjon, írjon: ezzel a 3 módszerrel javíthat a hangulatán


-A A+

A szakemberek számos olyan módszert dokumentáltak már, aminek segítségével rövid időn belül javítható a hangulat. Renee Engeln, a Northwestern University pszichológusprofesszora szerint ezek a technikák nem váltják ki a terápiát, de segítségükkel az ember megtanulhatja kezelni az érzéseit, írja a divany.hu portál.

Lélegezzen!

Az ember érzelmi állapota kihat a légzésre: a közösségi média és a napi hírek böngészése táplálja a szorongást, ennek következtében a szívverés felgyorsul, a légzés szaporább lesz. Viszont ahogyan az érzelmi állapot hatással van a légzésre, épp úgy befolyásolhatók tudatos légzéssel az érzelmek is. A szakemberek szerint csupán néhány percnyi lassú, mély légzés jelentősen csökkentheti a düh, a szorongás, a feszültség és a fizikai fájdalom mértékét is. Légzéskor tanácsos olyan tempót választani, ami a legkényelmesebbnek bizonyul, és figyeljen pár percig a légzésére. A legjobb, hogy ezt bárhol bármikor kipróbálhatja, és minél többet gyakorolja, annál jobban fog menni.

Mozogjon!

Nagyjából 30 perc mérsékelt testmozgás javítja a hangulatot, és ami még ennél is jobb, a kutatók szerint a rendszeres testmozgás fokozza a pozitív érzelmeket. A testmozgás pozitív érzelmekre gyakorolt hatása olyan erős, hogy még súlyos depresszió esetén is segít a hangulat javításában. 

Írjon!

Amikor elhatalmasodnak az emberen a negatív érzelmek, hajlamosabb minden mást is rosszabb színben látni. És minél sötétebben látja az életet, annál rosszabb lesz a hangulata is. Ahhoz, hogy kitörjön ebből az ördögi körből, a pozitív érzelmeire kell összpontosítania. Egy nagyon egyszerű módja annak, hogy az élet szebbik oldalára terelje a figyelmét az, ha olyankor, amikor nagyon rossz passzban van, ír egy levelet valakinek, akiért hálás. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: csak vegyen elő egy papírt vagy ragadjon billentyűzetet, és vegye sorba, hogy mi mindent szeret a másikban, mi az, amivel szebbé teszik egymás napjait. A szakemberek szerint már néhány perccel a levél megírása után javul a hangulat, ha pedig el is küldi az illetőnek, azzal mások napját is szebbé teszi.








EZT OLVASTA MÁR?

X