A szakemberek szerint rettentően káros, ha túl sok ajándékot kap a gyerek


-A A+

Az ünnepek közeledtével a szülők, a rokonok és a családbarátok képesek túlzásokba esni, ha ajándékozásról van szó: igyekeznek a kicsik minden kívánságát teljesíteni, hiszen nincs is annál nagyobb öröm, amikor a gyermek boldog. A szakértők viszont úgy vélik, a a csemeték személyiségfejlődésében súlyos károkat okozhat a túlzásba vitt ajándékozás, az elkényeztető szülő vagy nagyszülő az apróság felnőttkorát is megnehezítheti. A femina.hu portál a Psychology Today alapján pontokba szedte, miért ártalmas a túlzásba vitt ajándékozás.

A gyermek idővel hálátlanná és elégedetlenné válhat, ha túl sok ajándékot kap, hiszen később egyre több és nagyobb ajándékot szeretne. Az ajándékokkal való elhalmozás önértékelési zavarokat, függőséget, empátiahiányt is előidézhet, vallják különböző pszichológusok és pszichoterapeuták.

Növeli a felnőttkori függőségek esélyét

Az ajándékok kicsomagolása alatt a gyermek szervezete boldogsághormont termel, ami az ajándékok megpillantásakor el is illan. Marad a kielégítetlen éhségérzet, így többet és többet akar. A Missouri Egyetem tanulmánya szerint felnőttként az ilyen gyermekek hajlamosabbak adósságba verni magukat, és kényszeres vásárlók lesznek, hiszen kielégíthetetlen mohóságuk miatt egyre többet szeretnének. Ez pedig később, felnőtt korban anyagi csődhöz is vezethet. 

Csökkenti az önbecsülést és önértékelést

Tanulmányok szerint az anyagi javak és az önbecsülés vagy a boldogság között nincs összefüggés. Valójában azok a gyerekek rendelkeznek magasabb önértékeléssel, akiknek kevesebb anyagi javuk van, de pozitív a kapcsolatuk családtagjaikkal, és nem azok, akiket állandóan játékokkal halmoznak el. Sokan az ajándékokkal az együtt töltött idő hiányát próbálják oldani, ám drága ajándékok helyett inkább élményeket érdemes adni az apróságoknak: a társasozás, a kirándulás vagy a közös sütögetés többet ér a tárgyi meglepetéseknél.

Egocentrizmus és az empátia hiánya

A Harvard’s Journal of Happiness tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik csak azt nézik, mennyi és milyen ajándékokat kapnak, nagy eséllyel válnak egocentrikus felnőttekké, akik hajlamosak az agresszív viselkedésre és a manipulációra, ha nem kapják meg azt, amit akarnak. 

Így oldja meg a helyzetet

Az ajándékok mennyiségét érdemes limitálni családonként egy ajándékra, és a nagyszülőknek is fontos jelezni, hogy ne vegyenek meg minden játékot, amire a gyerek az üzletben rámutat. Ha csak a nagyobb ünnepekkor kap egy-két nagyobb ajándékot, az kitüntetett szerepben lesz, és nagyobb becsben tartja majd, mintha állandóan apróságokkal halmoznák el.

Fontos a gyermeknek is megtanítani az adok-kapok fontosságát: ő is készítsen valami apróságot a szülőknek, nagyszülőknek, és a család válassza ki együtt a felesleges játékokat, majd közösen adományozzák azokat rászoruló gyermekeknek. Jó arra is rávezetni a csemetét, hogy a nagyszülők sosem a drága, csilli-villi ajándékokra vágynak, hanem a gyerekek által készített apróságokra.








EZT OLVASTA MÁR?

X