Ma van a csillagászati tél kezdete, az év legrövidebb nappala


-A A+

Idén december 21-én van a téli napforduló egyben a csillagászati tél kezdete. Az évben ezen a napon a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka.

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Nap–Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap déli félgömbön való elhelyezkedése mellett – olvasható a Wikipédián. Ez az időpont december 21-én van, és a Föld északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti. Pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik világidőben (UTC). Ez idén december 21-én romániai idő szerint délben, pontosabban 12:03:28-kor következik be.

A téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja az északi féltekén.

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római szaturnália, a zsidó hanuka, az afroamerikai kwanzaa, a kelet-ázsiai tungcse-fesztivál, vagy maga a karácsony, amelyet Mithrász és a Sol Invictus napisten kultuszához kapcsolódóan, illetve több pogány ünnep helyett tart ma a keresztény vallás.

(Címlapkép forrása: Pexels)








EZT OLVASTA MÁR?

X