Ezekkel az ötletekkel még gyorsan készíthet idén karácsonyfadíszeket


-A A+

A karácsonyra hangolódás legfontosabb családi programja a karácsonyfa-díszítés, a sütemények készítése, és természetesen az együttlét, a közös élmények szerzése. Összegyűjtöttünk pár ötletet arra az esetre, ha még a szenteste előtti napon valakinek kedve támadna egy kicsit kézműveskedni. Hogyan lehetne gyorsan, változatos módon, az otthonunkban is fellelhető tárgyakkal feldíszíteni az idei karácsonyfát? Erre mutatunk most tíz könnyen kivitelezhető ötletet.

Ehhez segítséget is hívtunk Munkácsi Brigitta blogger személyében. Munkácsi Brigitta tíz évig fotómodellként járta a világot, ma már háromgyermekes édesanya és a Nempazar blog alapítója. A környezetvédelem, vegyszer- és hulladékmentes életmód elkötelezett híve, 2020 szeptemberében megjelent az első könyve Levendula és ecet címmel. Számára fontos a tudatosság és szeretné minél több emberrel megismertetni a zero waste fogalmát. Az ő karácsonyfadísz-ötletei is bekerültek a top tíz ötlet közé, amit összegyűjtöttünk.

Mézespogácsa-díszek

 

Minden évben a karácsonyi asztalra kerülnek a mézes pogácsák is, vegyünk el a süteményekből pár darabot, rajzoljunk rá mintákat. Lyukasszuk ki, és egy kötővel alkossunk belőle szép kis karácsonyfadíszeket.

 

 

 

Só-lisztgyurmából készült díszek

Só-lisztgyurmából vagy szódabikarbóna és keményítő keverékéből is nagyszerű díszeket készíthetünk. 

Az utóbbihoz egy bögre szódabikarbónára, fél bögre keményítőre és egy bögre vízre lesz szükségünk, amelyeket egy lábasban addig melegítünk, amíg krumplipüré állagú nem lesz. Ekkor egy légmentes dobozba tesszük és megvárjuk, amíg kihűl.

Ezután kinyújtjuk, mint a tesztát és formázzuk, ahogy szeretnénk. A díszítés az elkészítőre van bízva, lehet anyagokat tenni bele, de például csillagánizst is. Ennek a módszernek köszönhetően mindenki egyedi kis dísze felkerülhet az idei fára.

 

Gipszfigurák

 

Egyszerű, de mégis szórakoztató díszkészítés lehet kicsik és nagyok számára is. A gipszformákat hobbiboltból be lehet szerezni, és mindenki tetszése szerint festheti ki majd őket. Arra figyeljünk, hogy a figurák kiöntésénél a szalagot, amivel a fára akasztjuk majd a díszt, helyezzük el a még meg nem száradt figurákban.

 

 

 

Fedezzük fel a körülöttünk lévő nyersanyagokat

 

 

A természetben is lehet rengeteg dolgot találni: faágak, toboz, makk. Ezekből különféle díszeket lehet készíteni, vagy csak egyszerűen megfesteni, szalagot kötni rájuk és a fára akasztani.

 

 

 

Fahéjrúd és narancskarika

A narancskarikák körülbelül két nap alatt kiszáradnak, de ha száraz, meleg helyen tároljuk őket, akkor akár még hamarabb is. Egy szalagot rá akasztva nagyon szép és egyszerű díszeket készíthetünk. Brigitta tanácsa az, hogy a narancskarikát – ha van rá lehetőségünk – méhviaszba mártsuk, így szép élénk színe marad és tartósabb lesz. Emellett a fahéjrudat átkötve egy szép szalaggal nemcsak illatos, de egyedi kis díszeket készíthetünk.

Narancshéjból készült csillagok

 

Ha a karácsonyi sürgés-forgás közben megállunk egy narancsevésre, ne dobjuk el a héját, hiszen aranyos díszeket lehet ebből is készíteni.

Nem kell hozzá más csak süteményforma és a narancs héja. Vágjuk ki formák mentén kössünk rá szalagot és meg is van a díszünk.

 

 

Régi díszek felújítása

Régi díszeinknek új formát, külsőt tudunk adni, ezzel is elkerülve a évente ismétlődő karácsonyfadíszek vásárlását. Vegyük a régi díszeket és újságpapírral, szép anyagokkal vagy festékkel borítsuk új ruhába őket.

Kartonpapírból csillagok

A megmaradt szemétnek szánt kartondobozokból aranyos kis csillagokat készíthetünk, nem kell semmi más hozzá, csak a kidobandó kartondoboz, olló és arany vagy sárga festék, meg persze a szalag.

A kartonból csillagmintákat vágunk ki, majd középen bevágva egymásra helyezünk két csillagot, lefestjük és kész is a díszünk.

 

 

 

Újságpapír girlandok

A már kiolvasott és kidobásra ítélt újságokból aranyos kis girlandokat lehet készíteni. Szükségünk lesz ehhez az újság mellett ollóra és ragasztóra. A papírt kétujjnyi vastagságúra felvágjuk és kör alakot formálva nekifoghatunk ragasztani az újságot, kígyót alkotva.

Legóból készült díszek

A lego szinte minden gyerek játékai között megtalálható, idén az ő lego díszei is felkerülhetnek a fára. Amíg a kicsik díszeket építenek, a nagyok tudnak haladni a munkákkal.

A karácsony a szeretet és együttlét ünnepe, a családé. Bármikor úgy dönthetünk, hogy pénztárcabarát és környezetbarát módszerekkel tesszük színesebbé, barátságosabbá otthonainkat. Ehhez pedig segítségül hívhatjuk a tematikus közösségi oldalakat.

(Képek forrása: Pinterest)








EZT OLVASTA MÁR?

X