Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál


-A A+

Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba. Ilyenkor bosszankodunk, a telefont nyomkodjuk, esetleg elcsábulunk a pénztár melletti finomságoktól, vagy éppen mérgelődünk, miért nem a másik sort választottuk. Hogy ez ne forduljon elő, adunk néhány ötletet.

A problémát számos kutató vizsgálta már, pár éve a The New York Times foglalta össze az eredményeket és érdekességeket. Dan Meyer felméréséből kiderül például, hogy minden ember egy meghatározott időt tölt azzal, hogy köszön a pénztárosnak, fizet, elpakol, elköszön és távozik. Mindez fejenként 41 másodpercbe telik átlagosan.Képzeljük el, hogy bevásárlásnál két sor közül kell választanunk. Az egyik sorban több ember áll, de kosarukban alig van pár termék. A másik sorban viszont kevesebben vannak, de kosaruk tele van. Melyik sort válasszuk? Az emberek hajlamosabbak az első opciót választani, tehát abba a sorba állnak inkább, ahol többen vannak, de kevesebb termékkel. Az említett felmérés szerint azonban ez rossz döntés, hiszen ha többen állnak előttünk – még akkor is, ha csak néhány dolgot vásárolnak – értékes másodperceket veszíthetünk azzal, amíg mindenki köszön, fizet, elpakol és távozik. 

Balra át!

További tanácsok, megfigyelések is segíthetnek kiválasztani a leggyorsabb sort. 

  • Más miatt is érdemes megnézni az előttünk álló kosarát. Ha több ugyanolyan terméket vásárol, mi is gyorsabban végzünk, hiszen az egyforma termékeket a pénztáros csak egyszer kell lehúzza.
  • Két sor közül érdemes inkább a bal oldalit választani. Az emberek többsége ugyanis jobbkezes, ezért hajlamos a jobb oldali sorba állni.
  • Ha sietünk válasszuk azt a sort, ahol több fiatal áll, hiszen ők gyorsabban pakolnak.
  • A pénztáros alapján is eldönthetjük, melyik sorba álljunk, hiszen kutatások bizonyították, hogy a női pénztárosok gyorsabban dolgoznak.
  • És ha már pénztáros, igyekezzünk úgy helyezni a termékeket, hogy a vonalkód a pénztáros keze ügyébe essen, így könnyebben és gyorsabban lehúzhatja a termékeket.







EZT OLVASTA MÁR?

X