Emelkedik a vállalkozói hajlandóság a háromszéki nők körében


-A A+

Kovászna megyében minden harmadik cég tulajdonosa nő, vagy nő áll a vállalkozás élén. Ájgel Ágnes az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke szerint a cégbíróság 2013 és 2017 közti adataiból kitűnik, hogy a vállalkozók 36-37 százaléka nő, ez valamivel magasabb, mint az országos átlag, a 28,9 százalékos női vállalkozói jelenlét.

A háromszéki hölgyek elsősorban a kereskedelemben és turizmusban érdekelt cégeket vezettek, összesen 1868-an, míg a szolgáltatások területén 1320-an vállalkoztak, de több mint félszázan az ipar területén és több mint kétszázan az építkezésben tevékenykedtek cégtulajdonosként, vezetőként.

Ájgel Ágnes szerint első ránézésre jó a női vállalkozók aránya Háromszéken, a statisztikák legalábbis ezt mutatják, de ha egyénenként kezdik megvizsgálni, kiderül, hogy sok a kényszervállalkozó, aki véletlenül sodródott bele a vállalkozói létbe és nagy szüksége van a képzésre, ahol elsajátíthatja a cégvezetés fortélyait. Ezért több mint 200 háromszéki hölgynek szerveztek vállalkozásfejlesztési képzést a kereskedelmi kamara Vállalkozz Erdélyben projektje keretében.

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a projekt kapcsán kifejtette: a képzés elvégzése és az üzleti tervek sikeres elbírálása után a résztvevők akár 34 200 euró támogatást is nyerhetnek. A pályázat előnye a többi StartUp projekttel szemben, hogy már meglévő cégek képviselői is pályázhatnak.

A Kovászna Megyei Cégbíróság adatai szerint tavaly az 5339 nyilvántartott cégnek 9038 tulajdonosa volt, ebből 3399 volt nő. Az adatok szerint a 4590 családi vagy egyéni vállalkozásoknak 37,55 százaléka nő, ez 1850 hölgyet jelent. 








EZT OLVASTA MÁR?

X