Hiába lett sokkal olcsóbb a kőolaj, nálunk alig esett az üzemanyag ára


-A A+

Öt év alatt szinte a felére esett a kőolaj világpiaci ára, ám a romániai autósok jelenleg csak 9 százalékkal fizetnek kevesebbet a benzinért, s 5 százalékkal a gázolajért.

Hiába esett vissza az elmúlt években jelentős mértékben a kőolaj világpiaci ára, a gépkocsi-tulajdonosok zsebe ezt az elvárhatónál jóval kisebb mértékben érezte meg, az üzemanyaggyártó és -forgalmazó vállalatok részvényeseinek ellenben nem volt okuk az aggodalomra. Idén november végén a kőolaj világpiaci ára 59,10 dollár volt, míg öt évvel korábban 110,17 dollár. Az Európai Bizottság heti jelentéseiből ugyanakkor egyértelműen kiderül, hogy bár a kőolaj körülbelül 46 százalékkal lett olcsóbb, az üzemanyagárak ennél lényegesen kisebb mértékben csökkentek.

2013. november 25-én a benzin hazai átlagára 1,23 euró volt, a gázolajé pedig 1,30, míg 2018. november 26-án 1,13, illetve 1,23 euró volt az átlagos árszint. Ez azt jelenti, hogy a gépkocsivezetők mindössze 9, illetve 5 százalékkal fizettek kevesebbet az üzemanyagért, annak ellenére, hogy az alapanyag ára időközben szinte a felére csökkent.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2013 november végén Romániában 0,63 euró volt egy liter benzin adók és illetékek nélküli ára, míg a motorináé 0,71 euró. Öt év leforgása alatt az alapár 0,53, illetve 0,64 euróra változott, a csökkenés tehát összehasonlíthatatlanul kisebb volt, csupán 15, illetve 8 százalék, mint a kőolajár esetében. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyaggyártók lényegesen jobban jártak, mint a végső fogyasztók, előbbiek utóbbiak zsebére növelték a profitjukat.

Az, hogy a kőolajár zuhanása aránytalanul kis mértékben tükröződik a töltőállomások termékeinek kiskereskedelmi árában, nem romániai jelenség, ugyanakkor a mértéke országonként változik. Az Európai Unió viszonylatában öt év alatt a benzin 7, a gázolaj pedig 3 százalékkal lett olcsóbb, a hazai autósok tehát valamivel jobban jártak, mint más országok gépkocsi-tulajdonosai.

A legnagyobb arányban, 19 százalékkal Bulgáriában csökkent a benzin ára, majd Magyarország (17 százalék), Belgium (12), Svédország (12) és Luxemburg (11) következik. A motorina árcsökkenése tekintetében szintén Bulgária az élenjáró, 12 százalékkal, megelőzve Máltát (10 százalék) Magyarországot (9) és Dániát (8).  

Mihez kezd az állam a bevétellel? 

Az üzemanyag-forgalmazók leginkább Bulgáriában, Hollandiában, Magyarországon, Svédországban, Belgiumban és Luxemburgban követték a benzin alapárával a kőolajét, öt év alatt 29 és 21 százalék közötti arányban mérsékelve azt. Ez nem tükröződött teljes mértékben a kiskereskedelmi árban, mivel az üzemanyagon minden európai országban nagy az adóteher.

Abban, hogy nálunk az olcsó kőolaj dacára az üzemanyag még mindig viszonylag drága, szerepe van az állam adópolitikájának is. Romániában jelenleg ugyanakkora összeg folyik be az államkasszába minden egyes liter eladott üzemanyag után, mint 2013-ban, 0,6 euró a benzin és 0,59 euró a motorina esetében.

Magyarországon ellenben most abszolút értékben kisebb az adóteher az üzemanyagon, a benzin literje után az állam a 2013-as 0,7 euró helyett 0,62 eurót, a gázolaj literje után pedig 0,68 euró helyett csak 0,63 eurót kasszíroz. Az egész jelenségben a leginkább az a visszás, hogy a csökkenő adóteher ellenére Magyarországon az úthálózat sokkal gyorsabban fejlődik, mint nálunk.








EZT OLVASTA MÁR?

X