FRISSÍTVE - Kitart a pánik a bukaresti tőzsdén, a befektetők „vérfürdőt” emlegetnek


-A A+

A bukaresti értéktőzsdén történt tranzakciók kivizsgálását kérte a pénzügyfelügyelettől (ASF) a fontosabb befektetőket tömörítő szervezet a román tőkepiac szerdai összeomlása után. A Románia Fejlesztéséért Koalíció tőzsdei manipulációra gyanakszik. FRISSÍTÉS: Csütörtökön a tőzsdeindex a szerdai záráskor jegyzett szint alá csúszott.

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) hatalmas eladási hullámot váltott ki a pénzügyminiszter bejelentése, hogy a kormány január elsejétől különadókat vet ki a bankokra, energetikai és távközlési cégekre. A befektetők között pánik tört ki, a BVB tőzsdeindexe 11,2 százalékkal zuhant. Ekkora mértékű zuhanásra tíz éve nem volt példa.

A Banca Transilvania 19,9 százalékos mínuszban zárt, a Societe Generale leánya a BRD 16,6, az OMV Petrom 13, a Translectrica 8,8, a Digi Communication 7,7, a Fondul Proprietatea (FP) befektetési alap 2,7, a Romgaz és a Transgaz 9, illetve 9,7, míg az Electrica 10 százalékos veszteséget könyvelt el. Az állam különböző cégek részvényeseként 500 millió eurót, a magányugdíjpénztárak pedig 330 millió eurót veszítettek.  A BVB egyik illetékese, Florin Cepraga szerint a bukaresti tőzsde néhány óra alatt lenullázta az egész évi teljesítményét.

A befektetőket tömörítő Románia Fejlesztéséért Koalíció (CDR) tőzsdei manipulációra gyanakszik, ezért felszólította a pénzügyfelügyeletet, vizsgálja ki a tőzsdén szerdán történt összes tranzakciót. „Húsz éve tevékenykedem a tőkepiacon, de ekkora vérfürdőt még nem láttam” – nyilatkozta az Agerpresnek Cristian Agalopol, a CDR elnöke.

FRISSÍTÉS: Csütörtökön a bukaresti értéktőzsde enyhe emelkedéssel nyitott, maid ismét zuhanni kezdett a vezető mutatója (BET). A déli órákban a tőzsdeindex a szerdai záráskor jegyzett szint alá süllyedt.








EZT OLVASTA MÁR?

X