Leginkább a föld felett fog közlekedni a kolozsvári metró


-A A+

Csak akkor fog a föld alatt futni a helyi érdekeltségű gyorsvasút (HÉV) Kolozsváron és a környező településeken, ha nincs más megoldás – hívta fel a figyelmet megkeresésünkre a kincses város alpolgármestere, Oláh Emese. Ez jelentősen lefaragja a költségeket, és belátható időn belül megvalósíthatóvá teszi a kolozsvári metró tervét. De még így is hatalmas feladat a kivitelezés, és figyelembe véve, hogy a Gyalu és Apahida közti metropoliszi déli körgyűrű több mint tíz éve stagnál a tervezés fázisában, van okunk kételkedni abban, hogy tíz év múlva HÉV-vel jutunk el Szászfenesről Kolozsvár belvárosába.

Félreértette a helyi sajtó a kolozsvári metró tervét – mondta Kolozsvár alpolgármestere a Maszolnak. Oláh Emese hangsúlyozta, hogy a Kolozsvárt Gyaluval, Szászfenessel, Kisbáccsal, Apahidával, Nemeszsukkal és Bonchidával összekötő metró valójában helyi érdekeltségű gyorsvasút (HÉV), amely csak a legindokoltabb esetben fog a föld alatt futni. Hogy Kolozsvár mely részein fogunk metrózni, arról egyelőre csak találgatások vannak. A nyomvonalat ugyanis az előmegvalósíthatósági és megvalósíthatósági tanulmányok fogják meghúzni.

A kolozsvári helyi tanács december közepén felhatalmazta Kolozsvár vezetőségét, hogy írja alá a metropoliszövezeti HÉV tervének kivitelezésére vonatkozó megállapodást. A megállapodás a vasútvonal előmegvalósíthatósági, megvalósíthatósági tanulmányára, a környezeti hatástanulmányra, illetve a beruházás stratégiai felmérésére vonatkozik. A dokumentum aláírását követően az érintett települések vállalják, hogy helyi és uniós forrásból elkészítik a tanulmányok rájuk eső részét. A tanulmányoknak jövő év végéig kell meglenniük. Ezekből derül ki az is, hogy mekkora költségei lesznek a projektnek.

Oláh Emese elmondta, minimum tíz éves, integrált projektről beszélünk. Hozzátette, a városháza számára világos: a HÉV az egyetlen megoldás arra, hogy Kolozsváron és a környező településeken akadálymentesen lehessen közlekedni. Tájékoztatása szerint az elmúlt tíz évben a Kolozsvár területén közlekedő autók száma minimum ötvenezerre nőtt. Ezt az ütemet nem lehet felvenni a városi utak bővítésével, az egyetlen járható út tehát a tömegszállítás, legyen szó autóbuszokról, villamosokról vagy HÉV-ről – hangsúlyozta az elöljáró.

29 év alatt néhány kilométer metrószakasz épült

Kérdés, hogy a kolozsvári metropoliszövezeti HÉV 10-15 év alatt valóban elkészül-e. Romániában jelenleg csak Bukarestben van metró, az ottani hálózat legnagyobb része a Ceaușescu-érában készült. A rendszerváltás óta eltelt 29 év alatt átadott új metrószakaszok teljes hossza mindössze 13 km, de ezek építése még a 80-as években elkezdődött. A hálózat bővítése folyamatban van, de az idehaza megszokott ütemben és stílusban.

Európában 56-60 millió euró között mozog egy kilométer pályaszakasz építési költsége, Bukarestben ez természetesen lényegesen több, 75-95 millió euró. A földalatti gyorsvasutat üzemeltető Metrorex tájékoztatása szerint az egyik épülőfélben levő, 6,8 km-es szakasz kerek 1 milliárd euróba kerül, igaz, ebben az összegben benne van 10 állomás és egy depó kialakítása is.

Milliárdos beruházás

Megtörténhet, hogy Kolozsváron lényegesen gyorsabb ütemben halad majd a beruházás, mint a fővárosban, az azonban valószínűsíthető, hogy a HÉV föld alatt futó részének költségei körülbelül azonos szinten lesznek. Feltételezhetően a vasút Kolozsvár központi részén bukik majd a föld alá. Ha Bukarestben 6,8 km szakasz a teljes szükséges infrastruktúrával együtt 1 milliárd euróba kerül, akkor a beruházás Kolozsvárra eső része minimum ennyibe fog fájni.

Ez az összeg az erdélyi főváros több éves teljes költségvetése. Az tehát, hogy saját erőforrásból vágjon bele a város a beruházásba, teljesen kizárt, a hitelfelvétel pedig súlyosan megterhelné a költségvetést. Annak is kicsi a valószínűsége, hogy a kormány jelentős összeggel szállna be a HÉV kiépítésébe, mivel az autópálya-építéssel sem halad, pedig ez utóbbi országos szinten összehasonlíthatatlanul nagyobb jelentőséggel bír. A legkézenfekvőbb az uniós pénzek megpályázása lesz. Ehhez Kolozsvárnak még jobban kell jeleskednie, hiszen tavaly például nem sok eurót sikerült lehívni.

Hol a körgyűrű?

A HÉV a Gyalu és Apahida közti metropoliszi körgyűrű megépítésével együtt oldhatja meg a kolozsváriak mobilitási gondjait. Csakhogy a körgyűrű kivitelezése több mint tíz éve várat magára. Miközben Nagyváradon az elmúlt évtizedben körgyűrű és gyorsforgalmi út épült, valamint két új híd, Kolozsváron még azt sem sikerült megoldani 14 év alatt, hogy a Törökvágásnál a gépkocsiknak ne kelljen a vasúti sorompónál várakozniuk.

Oláh Emese a Maszolnak elismerte, kínosan sokat késik a körgyűrű megépítése, ám magyarázata szerint ez az önkormányzattól független okok miatt van így. „A kormány kötelessége lett volna a dokumentáció elkészítése, másrészt az uniós finanszírozás megszerzése. Az elmúlt év végén végre sikerült kompromisszumos megoldásra jutni a kormánnyal: az érintett önkormányzatok felvállalhatják a megvalósíthatósági tanulmányok, illetve az engedélyeztetési dokumentációk költségét” – mondta az alpolgármester.

Tájékoztatása szerint Kolozsvár az érintett településekkel együtt meghirdette a közbeszerzést a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére. A körgyűrű Kolozsvárra eső részének közbeszerzését megnyerő céggel hamarosan aláírják a szerződést – mondta. Hozzátette, költségvetési előírás, hogy az önkormányzat csak Kolozsvár területén fektethet be.

„2019 végéig ki kell bocsátani az építkezési engedélyt, ez a megyei tanács fennhatóságába tartozik. Ha ez meglesz, akkor az önkormányzatok együtt pályáznak uniós forrásra a kivitelezéshez. 2023 végéig ki kell alakítani a körgyűrű végleges formáját, hiszen nagyon fontos, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban megvalósuljon a projekt” – magyarázta Oláh Emese.








EZT OLVASTA MÁR?

X