Nemzetközi turizmus Erdélyben: külföldről alig látható a Székelyföld


-A A+

Nagy valószínűséggel Brassóba, Nagyszebenbe, Brassóba, Kolozsvárra, Berethalomra és a törcsvári kastélyba látogat el Erdélyben az a külföldi, aki angol nyelvű honlapokat böngészve gyűjt információt romániai látnivalókról. Székelyföld nagyon diszkréten szerepel az ország külföldieknek szóló turisztikai kínálatában.

Nem kell Nobel-díjas közgazdásznak lenni annak megállapításához, hogy az idegenforgalom nem tartozik a hazai gazdaság húzóágazatai közé. 2018 első tíz hónapjában közel 2,5 millió külföldi látogató fordult meg Romániában, alig valamivel több, mint egy évvel korábban. Hogy ez milyen döbbenetesen kevés, az a nemzetközi összehasonlításból derül ki egyértelműen: 2017-ben csak Budapesten 4,2 millió volt a külföldi turisták száma, Prágában pedig 10,1 millió.

46 ezer külföldi Hargita megyében

Területi bontásban toronymagasan vezet Bukarest, 1 millió külföldivel, akiknek jelentős része üzleti úton járt a fővárosban. Jelentős számban kizárólag erdélyi megyékbe érkeztek határon túli utazók: Brassóba 191 ezren, Nagyszebenbe 145, Kolozsba 125, Temesbe 100, Marosba pedig 80 ezren.

Hargita megyébe 46 ezer külföldi látogatott el az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint, amivel a nagyobbik székely megye 12. az országos rangsorban, Háromszékre pedig 11 ezren voltak kíváncsiak. Ez utóbbi elég szerény szám, bár a szilágysági vendéglátósokkal biztosan madarat lehetne fogatni, ha ennyien fordultak volna meg náluk, nem pedig csupán négy és félezren, ahogy az a valóságban történt.

Látogasson el a Székely Múzeumba!

A látogatók megyénkénti eloszlása egyáltalán nem meglepő, nagy vonalakban egybeesik azzal a képpel, ami egy olyan külföldiben kialakulhat, aki az internetről tájékozódik Romániáról. Ha a Google-be a visit Romania, travel Romania vagy tourism Romania kulcsszavakat írjuk be, akkor a Világörökség helyszínek mellett javarészt Bukarest, az egykor szászok lakta vidék, Kolozsvár valamint Máramaros látványosságai jönnek velünk szembe, s hasonló eredményt kapunk, ha visit Transilvania-t írunk. 

A Román Idegenforgalmi Minisztérium által üzemeltetett romaniatourism.com internetes oldal Berethalom, Kelnek, a vajdahunyadi vár, Fogaras vára, a Peleș kastély, a prázsmári és a szászkézdi erődtemplom, Vlad Țepes poenari-i vára, a barcarozsnyói parasztvár és Szászfehéregyháza mellett Székelyderzset is az utazók figyelmébe ajánlja, a jelentős múzeumok között pedig a megemlíti a csíkszeredai Székely Múzeumot is.

A helyesírás terén van még tanulnivalójuk a minisztérium munkatársainak. A kínálatban szerepel a küküllővári Bethlen-Haller kastély is, aminek nem biztos, hogy sok értelme van, az épület ugyanis csak a tulajdonos Jidvei borkombinát illetékeseinek előzetes engedélyével látogatható.

A Romániát, mint idegenforgalmi célpontot reklámozni hivatott romania.travel portál a fő kulturális események között tartja nyilván a kolozsvári TIFF és Untold fesztiválokat, valamint a bonhidai Electric Castle-t. Erdély ismertetésekor megemlíti, hogy a régió volt a Római Birodalom, a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia része is, arról azonban, hogy legtovább a Magyar Királysághoz tartozott, nem szól a fáma.

A portál külön is bemutatja a megyéket, Hargitát elintézve néhány semmitmondó általánossággal. Háromszék jóval több odafigyelést kapott, megtudhatjuk, hogy faluturizmus van többek között Csernátonban, Gelencés és Árkoson, Kökösön és Zabolán lovagolhatunk stb.

Inkább Eforie, mint Segesvár?

A Lonely Planet szerint az ország fő látványosságai a parlament székhelyeként szolgáló Casa Poporului, a törcsvári kastély, a bukovinai kolostorok és a Duna Delta, ami vitatható válogatás, de elfogadható. A Lonely Planet kiemelten felhívja még a figyelmet a vajdahunyadi várra, a Peleș kastélyra, a iași-i kultúrpalotára, a szaploncai vidám temetőre, Brâncuși Târgu Jiu-ban látható Végtelen oszlopára és az 1989-es forradalom temesvári múzeumára. Minden tiszteletem a forradalom áldozataié, de utóbbinál valószínűleg minimum 37 érdekesebb látnivaló van az országban.

A tripadvisor.com szintén Bukarestet tartja az első számú idegenforgalmi attrakciónak, utána pedig Brassót, Iași-t, Kolozsvárt, Szinaját és Nagyváradot rangsorolja. A szerkesztők szerint Szucsáva érdekesebb, mint Szeben és Temesvár, Konstanca és Eforie, mint Segesvár, Pitești, Galac és Bákó, mint Vajdahunyad. A legagyalágyultabb turisztikai portálok rangsorában a Tripadvisor biztosan előkelő helyezést kapna.

A touropia.com már jóval elfogadhatóbb 15-ös listát állított össze a hazai látnivalókból, melyben helyet kapott a törcsvári kastély, Segesvár, a Casa Poporului, a Peleș kastély, Nagyszeben, Berethalom, a Déli-Kárpátok, a Duna Delta, a vajdahunyadi vár és a tordai sóbánya. A rangsor egyetlen vitatható eleme Brassó Pojána, aminél azért vannak egyedibb helyek az országban.

Az első 15 helyen kiadott honlapokon Erdélyből Segesvár, Brassó, Nagyszeben, Kolozsvár és Berethalom a sláger, de gyakran tűnik fel a törcsvári kastély, Máramaros és a tordai sóbánya is. A romaniatravel.com Húsvétra tusnádfürdői kiruccanást ajánl, de szerepel az ajánlatában kirándulás Kundra is. Ez utóbbi részben magyarok által lakott egykori szász zsákfalu Erzsébetváros közelében, amelyben minden igényt kielégítő, folyamatosan üzemelő panzió és étterem működik.

A romaniatourstore.com működtetője a Békás-szorosba és a parajdi sóbányába is elviszi az érdeklődőket, a travelguideromania.com pedig Maroshévizet a téli sportokat űzők figyelmébe ajánlja. A legeredetibb talán az uncover-romania.com oldal, melynek ajánlatában szerepel a denszusi templom, Torockó, a gernyeszegi Teleki- és a szentbenedeki Kornis-kastély, illetve a torockószentgyörgyi vár.

Valószínűleg itt lenne az ideje dolgozni a Székelyföld külföldi turisztikai arculatán. Ha nem, akkor maradnak a magyar turisták, akik áhítattal bámulnak meg minden fenyőfát, este pedig, négy kupica pálinka után, együtt éneklik a házigazdával a Székely-himnuszt.








EZT OLVASTA MÁR?

X