A kormány szeretné, ha a bankoknál is vehetnénk Tezaur állampapírt


-A A+

Nemcsak a kincstár helyi fiókjaiban vagy a postahivatalokban, hanem a bankoknál is vásárolhatunk Tezaur állampapírt, amennyiben a kormány elfogadja a pénzügyminisztérium által kidolgozott rendeletterveztet. Erről jelenleg is zajlanak az egyeztetések a pénzintézetekkel. 

A Tezaur kötvényt kizárólag magánszemélyek vásárolhatják. A kötvények futamideje kettő, három, illetve öt esztendő, évi kamatuk pedig 4%, 4,5% és 5%-os.  A kamatból származó jövedelemre nem számítanak adót.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kötvényeket olyan román állampolgárságú személyek jegyezhetik, akik a vásárlás időpontjában betöltötték 18. életévüket. A korábbi kibocsátásoktól eltérően most nincs felső határa annak, hogy mennyi kötvényt lehet vásárolni.  Az 1 lej névértékű kötvényekre évente kiszámított kamatot a kibocsátási tájékoztatóban rögzített formában fizetik. A kötvények a tulajdonos esetleges elhalálozása esetén örökölhetők.

A pénzügyminisztérium azt szeretné, ha a hitelintézeteknél is vásárolhatnánk állami értékpapírt, a bankokon keresztül kapnánk meg a kötvények után járó kamatot és a futamidő lejárta után a névértéket. A minisztérium csak februárban három alkalommal bocsátott ki új államkötvényt a lakosság számára. A jelenlegi határidő szerint február 22-ig vásárolhatunk Tezaur állami értékpapírt. 








EZT OLVASTA MÁR?

X