Állami finanszírozásból építhetnek ki villamosenergia- és földgázhálózatokat az önkormányzatok


-A A+

Elfogadta döntő házként a képviselőház szerdán azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy ezentúl az Országos Településfejlesztési Program keretében villamosenergia- és földgázhálózatot építhessenek állami költségvetésből. Ez nem volt lehetséges idáig – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház szavazott a jogszabályról, amely kibővíti az Országos Településfejlesztési Programra (PNDL) vonatkozó szabályozásokat.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy tavaly az RMDSZ megteremtette a jogi keretet arra, hogy az önkormányzatok kezdeményezhetnek ilyen jellegű beruházásokat, most pedig sikerült ezen közszolgáltatásokat az Országos Településfejlesztési Programba is bevinni, így állami támogatásból építhetnek ki villamosenergia- és földgázhálózatokat az önkormányzatok. 

Bende Sándor, a jogszabály kidolgozója elmondta, a jogszabály célja az volt, hogy úgy bővítse az országos programból történő finanszírozási lehetőségeket, hogy az kedvező legyen azoknak az önkormányzatoknak is, ahol jelenleg  nincs villamosenergia- és földgáz hálózat. „Számos erdélyi és székelyföldi településen még mindig nincs áram, vagy földgáz, ezért meg kell adni a lehetőséget arra, hogy ezen önkormányzatok állami finanszírozásból tudjanak rácsatlakozni ezen hálózatokra” - mondta. 

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép érvénybe.








EZT OLVASTA MÁR?

X