Kiszipolyozzák a költségvetést a közalkalmazotti bérek: 3 év alatt megduplázódtak a költségek


-A A+

Idén várhatóan 108 milliárd lejbe kerülnek az államnak a saját alkalmazottai, aminek köszönhetően a közigazgatásban dolgozók már nettó 1000 eurót keresnek átlagban.

Egyre jobb közalkalmazottnak lenni Romániában, ez a viszonylagos jólét azonban korábban sosem látott súlyú terheket rak az államháztartásra. Az idei év első két hónapjában 15,7 milliárd lejt tettek ki a közalkalmazottakkal kapcsolatos kiadások, 25 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ha a költségek az előttünk álló hónapokban is hasonló szinten lesznek, ami biztosra vehető, akkor az év végéig az állami alkalmazottak bérére és az ahhoz kapcsolódó szociális kiadásokra 108 milliárd lej megy el.

A kormány becslései szerint a 2019-es GDP 1022 milliárd lej lesz, s ennek az összegnek körülbelül 10,6 százalékát költjük majd a közalkalmazottakra, ami Románia történetében példátlanul magas arány. Az Európai Unió tagországaiban a közalkalmazottak átlagban a GDP valamivel kevesebb, mint 10 százalékába kerülnek, látszólag tehát nem nagy a különbség. A gond az, hogy a gazdag Nyugat ezt megengedheti magának, Románia azonban, mely az egy főre eső bruttó hazai termék tekintetében az utolsók között van az EU-ban, nem.

Mostanáig a csúcsot a 2009-es év jelentette, amikor a közszolgák bére a bruttó hazai termék 9,5 százalékát tette ki, abszolút értékben azonban csak 47 milliárd lej volt az erre fordított összeg. A gazdasági válság idején az állam lefaragta a bérköltségeket, melyek 2012-ben már csak 42 milliárdot tettek ki, ami a GDP 6,9 százalékát jelentette. Ezt követően a kiadások enyhén növekvő pályára álltak, ám értékük 2016-ban is még csak 57 milliárd volt. A rohamos növekedés 2017-ben kezdődött, s három év alatt a közalkalmazottakra költött pénzösszeg közel megkétszereződött.

Ez döntően a bérfejlesztés következménye volt, az államnál dolgozók száma ugyanis nem sokkal nagyobb jelenleg, mint körülbelül két évvel ezelőtt: idén februárban 1,231 millióan voltak, csupán 40 ezerrel többen, mint 2016 decemberében. Az átlagbér ellenben igazán látványosan nőtt, a 2016 februári nettó 2874 lejről három év alatt 4672 lejre. Ez az oka annak, hogy míg 2016-ban a központi költségvetés 23 százaléka ment a közalkalmazottak bérére, idén azonban ez az arány már 30 százalék lesz. Ennek fényében nem csoda, hogy a gazdaság egésze számára fontos infrastrukturális beruházásokra nem jut elég pénz.

“2016 óta a közalkalmazotti bérek évi 20 százalékot meghaladó mértékben nőnek, ami nagyon sok. A legnagyobb hibát a kormány azzal követte el, hogy lehetővé tette az önkormányzatok számára, maguk döntsék el, mekkora béreket fizetnek egy megadott értékintervallumban. A többség a maximálisan megengedett mértékűt megközelítő fizetésemelést hajtott végre, aminek az lett a következménye, hogy apró települések önkormányzatainál az átlagbér 1000 körül van” – nyilatkozta Ionuț Dumitru, a kormány gazdaságpolitikáját gyakran kritizáló Adótanács elnöke.

Jelenleg a közigazgatásban és a védelmi minisztériumban dolgozók keresnek a legjobban, átlagban nettó 4672 lejt, kb. 1000 eurót. Az egészségügyben 3665, a tanügyben pedig 3281 lej az átlagfizetés. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az országos nettó átlagbér 2933 lej, vagyis inkább megéri az államnál dolgozni, mint a versenyszférában.








EZT OLVASTA MÁR?

X