A pénzügyminiszert végre elkezdte komolyan foglalkoztatni a munkaerőkivándorlás


-A A+

Európai szinten azért nincs egyeztetés a munkaerővel kapcsolatos problémákról, mert így kívánja azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyeknek még szükségük van a más országokból érkező munkaerőre - véli Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. 

A tárcavezető egy csütörtöki szakkonferencián azt mondta, csak nagy nehézségek árán sikerült elérni, hogy a román EU-elnökség idején a munkaerő kérdésköre is napirendre kerüljön, és szerettek volna szervezni egy találkozót is a 28 tagállam munkaügyi minisztereinek részvételével, ez azonban elmaradt, mert sokan "nem akarták, hogy egy ilyen eseményre sor kerüljön". 

"Európai szinten azért nem kerül terítékre a munkaerőkérdés, mert így kívánja azoknak az államoknak az érdeke, amelyeknek még szükségük van a romániai, horvátországi, lengyelországi stb. munkaerőre. Mi befektetünk és felkészítjük a munkaerőt, más tagállamok pedig lassan-lassan elszippantják az egységes munkaerőpiacról. Románián és azon a tíz többi tagállamon kívül, amelyik munkaerőt küld Európába, egyetlen más országnak sem érdeke, hogy előálljon a témával. Nem akarják, mert mindegyikük a máshonnan elvett munkaerő segítségével fejlődik. Ezt jelenti a szép nagy európai család. Szép is, nagy is, szeretjük egymást, de amikor az egyes tagállamokról van szó, mindenki a saját érdekeit nézi" - fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ha fokozatosan elfogy a munkaerő, képtelenség lesz megvalósítani a különféle projekteket, "még ha az uniós alapok és a jó szándék is megvan hozzá". 

Rekordszintre, 30 ezerre emelné idén a kormány azoknak az engedélyezett munkásoknak a számát, akik az Európai Unión kivül érkeznek. A lépést az egyre nagyobb romániaiai munkaerőhiány indokolja. A Munkáltatók Országos Szövetségének Hargita megyei vezetője, Márk Dezső szerint most mutatkoznak meg azok a hibás döntések, amelyeket évekkel ezelőtt hoztak meg a döntéshozók. Márk Dezső elmondta, évtizedekig nem volt megfelelő a vállalkozói környezet Romániában, így nem tudtak munkát biztosítani a cégek, a munkaerő pedig elkezdett kivándorolni. Most, amikor lenne munka, a külföldön élő romániaiak nem hajlandók visszatérni. A korrupció, a kiszámíthatatlanság, az infrastruktúra hiánya a leginkább hangoztatott érv. 

A határon túl élő románokért felelős minisztertől származó adatokra hivatkozva Teodorovici azt mondta, jelenleg 4,5-5 millió román állampolgár él külföldön, és sokakat közülük nem foglalkoztatják hivatalosan. "Jelen pillanatban egymillió munkásra lenne szükség Romániában, ami nagyon sok" - tette hozzá a tárcavezető. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X