Gazdaság

  • Székelyföld, az autonóm fejlesztési régió?

    Erdélyi regionális kormány, illetve Székelyföld autonóm státusú fejlesztési régió megalakítását tartaná ideálisnak a háromszéki RMDSZ. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Klárik László szenátor csütörtökön olyan adatokat mutatott be, amelyek Székelyföld életképességét bizonyítják.
  • Pálinka világkupát rendeznek Gyulán

    Másodszor rendeznek Pálinka világkupát Gyulán. A magyarországi és a külföldi gyümölcs- és borpárlatok versenyét az április 19. és 21. közötti 14. Nemzetközi Kisüsti és Pálinkafesztivál keretében tartják.
  • Londoni elemző: Magyarország "figyelemre méltó kivétel"

    Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a politikusok megpróbálják befolyásolni a monetáris politikát - közölték csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Magyarország ugyanakkor mégis "figyelemre méltó kivétel" - írta William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a jegybanki függetlenség általános felzárkózó térségi helyzetéről befektetők számára összeállított elemzésében. Véleménye szerint ugyanis Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző terveit támogató monetáris enyhítést. A Capital Economics londoni elemzője szerint ez gyengítené az MNB függetlenségét és hitelességét.
  • Szabadalomsértés miatt betilthatják a Google Maps-et

    A müncheni bíróság szerint a Google térképes szolgáltatása sértheti a Microsoft egyik szabadalmát - írja a TechCorner. Egy, a Microsoft számára kedvező német döntés után mindenhol nekimehetnek a Google-nek.
  • Drágul az idén a bárányhús

    Termelői költségek miatt 5-6 százalékkal lehet drágább idén a húsvéti időszakban a bárányhús - nyilatkozta vasárnap az élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke egy televíziós adásban.
  • Lassult az infláció februárban

    Romániában 0,34 százalékra lassult a havi infláció februárban a januári 1,34 százalékról – közölte kedden az országos statisztikai intézet.
  • Egyelőre nem nézhető élőben a lottósorsolás

    Lejárt a szerződés a román televízió (SRTV) és a Román Lottótársaság (CNLR) között, így a közszolgálati tévé többé nem közvetíti élőben a lottósorsolásokat. Az adás tulajdonképpen már a múlt héten elmaradt, ám a számok kihúzását csütörtökön és vasárnap a lottótársaság honlapján még követni lehetett.
  • Többletadót kaphatnak vissza a helyi cégek Háromszéken

    Az adóemelés miatt duplájára emelkedett azon sepsiszentgyörgyi cégek száma, akik februárig kifizették egész évi ingatlan, telek és jármű adójukat, így 10 százalékos kedvezményben részesültek - tájékoztatta lapunkat Sztakics Éva. Az alpolgármester szerint tavaly a sepsiszentgyörgyi jogi személyek februárig 1,2 millió lejnyi adót fizettek be a városkasszába, idén azonban már 2 millió lejt törlesztettek. Gyakorlatilag a jogi személyek 60 százaléka eleget tett adó-befizetési kötelezettségének.
  • Ezerötszáz euró jár majd egy roncsautóért

    Egy hónap múlva újraindul a Roncsautó-program, amelynek keretében 1500 eurós (6600 lejes) értékjegyekre (voucherekre) válthatók a tíz évnél idősebb személygépkocsik. Korábban 3800 lejes voucher járt egy használt autóért.
  • Betétesek rohamozták meg vasárnap a ciprusi bankokat

    Vasárnap betétesek rohamozták meg a nagyobb bankokat, hogy kivegyék pénzüket. A jelenség oka, hogy azombaton az euróövezeti pénzügyminiszterek úgy döntöttek, 10 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat a súlyos válságban zuhant Ciprus, amelynek a gyors segítség nélkül a becslések szerint májusban csődöt kellene jelentenie.
  • Elemző Ciprusról: ez csak diktatúrákban történhet meg

    „Ilyen intézkedéseket legfeljebb egy Afrikában lévő diktatórikus rezsimtől lehet várni, nem az eurózóna egyik tagállamától" – jelentette ki a Jefferies egyik elemzője arról, hogy a Ciprusnak folyósítandó mentőcsomag feltételeként megadóztatnák az országban található betéteket. David Zervost az investors.hu idézte hétfőn.
  • Zöldségfeldolgozó létesülhet Székelykeresztúron

    A székelykeresztúri önkormányzat, Hargita Megye Tanácsa és a nemrégiben megalakult értékesítési szövetkezet összefogásából térségi zöldségfeldolgozó és -csomagoló létesülhet Székelykeresztúron.
  • Az átalányadó módosításában reménykednek a háromszéki gazdák

    A háromszéki gazdák a mezőgazdasági átalányadó módosításában reménykednek, jelentette ki lapunk érdeklődésére Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a februárban életbe lépett mezőgazdasági átalányadó érzékenyen érinti a székelyföldi gazdákat, hiszen a térségre a kis és középgazdaságok jellemzőek, amelyekre komoly terhet jelent az adó kifizetése.
  • Az államcsődöt választják a büszke ciprusiak?

    Több elemző szerint államcsőddel lenne egyenértékű, ha a ciprusi parlament délutáni (helyi idő szerint 17 órakor kezdődő) ülésén nem megy át egyetlen javaslat sem a bankbetétesek megadóztatásáról. Az intézkedés a tízmilliárd eurós uniós mentőcsomag feltétele.
  • Ponta szerint 2020 körül kellene csatlakozni az eurózónához

    Romániának 2020 körül kellene csatlakoznia az euróövezethez, a jelenlegi hivatalos 2015-ös céldátum nem reális - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök kedden.
  • Ciprus keddtől fél lábbal a szakadék fölött áll

    Elutasította kedd este a ciprusi törvényhozás a bankbetétek megadóztatását, amely az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi.