Tehermentesítik Csíkszeredában a városi forgalmat


-A A+

A kedvező időjárásnak köszönhetően hamarosa átdják a forgalomnak Csíkszereda észak–déli elkerülőútját, ezzel felszabadul a teherforgalom egy része alól a város nyugati kijáratánál található vasúti felüljáró. Jövőre burkolják aszfalttal az 1,2 km hosszúságú szakaszt, télre marad a makadámborítás. A megvalósítás szerződött értéke 10,9 millió lej, és a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozza a kormány.

Csíkszereda kelet–nyugat irányú elkerülőútját kizárólag saját alapokból építette meg a város önkormányzata. A 3050 méter hosszúságú szakasz a 12B jelzésű országutat köti össze a Rét utcával. Ennek meghosszabbítása a Brassói úttól a Rét utcáig tartó 1,2 km-es szakasz, amelynek kivitelezésére egy évvel ezelőtt kötött szerződést a polgármesteri hivatal a helyi ING Service Kft.-vel. Az idénre tervezett munkálatok szerződött értéke áfa nélkül 10,9 millió lej.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: az útszakasz mocsaras helyszínen épül, ezért aszfalt csakis akkor kerülhet rá, ha az ideiglenesen makadámmal borított szerkezet már kellőképpen tömörült, és kijavítják a keletkezett elváltozásokat.

A két végpontnál levő csatlakozásnál, illetve a Somlyó-patak fölötti hídon ugyanakkor forgalombiztonsági okok miatt eleve szükséges az aszfaltozás. Ezzel a napokban végez a kivitelező, így már csak a táblák kihelyezése marad hátra.A  kerülőút-szakasz és a Brassói út találkozásánál a végleges körforgalom is létrejön: a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült kialakítani a véglegesnek szánt körforgalmat, így a forgalmi táblák is véglegesek lesznek.

Amint a táblák kihelyezése is megtörténik, első lépésben az új szakaszra terelik a várost elkerülő gépkocsiforgalmat, második lépésben pedig 3,5 tonnás tengelysúly-korlátozást vezetnek be a vasúti felüljárón, kötelezve így az elkerülőút használatát a nagy súlyú autók számára. E szakasz megvalósítására 14,87 millió lejt ígért a kormány a Helyi Fejlesztések Országos Programjának második kiírásában (PNDL II.).








EZT OLVASTA MÁR?

X