Hivatalos: még nagyobb lesz az államháztartási hiány


-A A+

Az idén a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 4,4 százalék lesz az államháztartási hiány, ami 0,1 százalékponttal haladja meg a kormány által a hét elején közölt adatot.

A kormány csütörtökön vitatta meg az idei második költségvetés-kiigazítást, az erről szóló jogszabályt el is fogadta. Florin Cițu pénzügyminiszter bejelentette, hogy a tervezetben szereplő 4,3 százalékos államháztartási hiányhoz képest az idei deficit nagyobb lesz és eléri a 4,4 százalékot, mert a kabinet a csütörtöki ülésen további kiadásokat hagyott jóvá, főként az egészségügyben és az oktatásban.

Az államháztartási hiányt eredetileg 2,76 százalékra tervezték, de ezt az értéket már tíz hónap után meghaladták, ezért a novemberben hivatalába iktatott, új kormány a költségvetés-kiigazításban már 4 százalék fölötti hiánnyal számolt. Bukarest tájékoztatta erről az Európai Bizottságot.  

A kormány az idén 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miután az előző szociáldemokrata kabinet 5,5 százalékos GDP-bővülésre építette a büdzsét. A kormány várhatóan december közepéig dolgozza ki a jövő évi költségvetés-tervezetet, amelyben Cițu nyilatkozata szerint a kabinet várhatóan 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.








EZT OLVASTA MÁR?

X