Ha a bruttó minimálbért vesszük, megelőzhetjük Magyarországot, ha a nettót, alulmaradunk


-A A+

Óriási különbség van a bruttó minimálbér és ennek nettó, azaz kézbe kapott összege között – hívta fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, hiába tűnik úgy, hogy Románia nem áll annyira rosszul a minimálbér tekintetében az EU-ban, ha a bérminimumnak a kézbe kapott összegét vesszük, csak Bulgáriát előzzük meg.

A kormány jövő évtől bruttó 2230 lejre emeli a minimálbért a jelenlegi 2080 lejről. Ha az Országos Előrejelzési Bizottság középárfolyamával számolunk, azaz 4,745 lejjel, akkor az euróban számolt jelenlegi bruttó 464 eurós minimálbér jövő évtől 495 euró lesz. A Ziarul Financiar adatai szerint Magyarországon a bruttó minimálbér jelenleg 464 euró, ugyanakkora mint Romániában. A bruttó minimálbér tekintetében jelenleg Bulgáriát és Lettországot előzzük meg, az emeléssel Magyarországot is átugornánk – amennyiben természetesen a magyar kormány január elsejétől nem emel minimálbért.

Debreczeni László adószakértő rámutatott, a helyzet sokkal rosszabbul fest, ha a kézbe kapott, azaz a nettó minimálbér összegét hasonlítjuk össze a magyar bérminimummal. Ebben az esetben nemcsak hogy nem előzzük meg a jövő évtől megemelt minimálbérrel Magyarországot, hanem Lettország is leköröz bennünket. Mindössze a bolgárok maradnak mögöttünk.

Hol van a szemfényvesztés?

A PSD-ALDE kormány két évvel ezelőtt a társadalombiztosítási hozzájárulás teljes összegét a munkavállalóra hárította át, a munkaadó mindössze az adóterhek 2,25 százalékát állja. Ezzel a manőverrel jelentősen megnőtt a bruttó fizetésünk összege, miközben a nettó ugyanannyi maradt. Ez az oka annak, hogy jelenleg Romániában a nettó minimálbér 273 euró, miközben Magyarországon 310 euró – mondta Debreczeni László. A jövő évi emeléssel a nettó minimálbér Romániában 283 euróra nő, tehát még így sem fogja elérni a magyarországi 310 eurót.

Az adószakértő hozzátette: az Európai Unió tagállamai között Románia jelenleg mindössze Bulgáriát előzi meg a kézbe kapott minimálbér tekintetében, a szomszédos országban ugyanis idén 222 euró a legkisebb nettó fizetés. Az Európai Unió országai közül Romániában van az egyetlen olyan adórendszer, ahol a fizetések adóterheit többnyire az alkalmazottak viselik, a munkaadóra mindössze 2,25 százalék hárul – mutatott rá Debreczeni László.  








EZT OLVASTA MÁR?

X