Ezek a helyi kezdeményezések jutnak pénzhez a 2020-as állami költségvetésből


-A A+

Az RMDSZ javaslatára számos helyi közösség kezdeményezése finanszírozáshoz jut a 2020-as állami költségvetésből – derül ki a szövetség hétfő esti hírleveléből.

„Nem indokolt és rossz precedenst teremt, hogy a kormány felelősségvállalással, a parlamentet megkerülve akarja elfogadni a 2020-as állami költségvetést. Demokratikusan meghozott döntésekre van szükség, a felelősségvállalással elfogadott büdzsé azonban demokráciadeficitet jelent, harminc év alatt sosem került erre sor” – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, Bukarestben.

A felelősségvállalással elfogadott állami költségvetés kapcsán Tánczos Barna, Hargita megyei szenátor elmondta: az RMDSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok finanszírozása nem elégséges, és a nyári költségvetés-kiegészítéskor ezt meg kell oldani. „A kormány 2019-hez képest azt vállalta, hogy átveszi a szociális költségek felét az önkormányzatoktól. A tervezetben feltüntetett számok azonban azt mutatják, hogy a kormány által erre a célra elkülönített összegek a reális költségek alig 20-25 százalékát fedezik” – mutatott rá a szenátor.

Az RMDSZ törvényhozói által benyújtott és a kormány által elfogadott módosításoknak köszönhetően számos helyi és megyei kezdeményezés nyert finanszírozást – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Egészségügy

20 millió lejt különítettek el az állami költségvetésből a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújítására és az épület kibővítésére, további 7 milliót a zilahi megyei kórház napközi részlegének és járóbeteg-rendelőjének felújítására, valamint a műtő kibővítésére.

25 millió lejt szánnak a csíkszeredai megyei kórház, 3 millió lejt a gyergyószentmiklósi városi kórház, 10 milliót a székelyudvarhelyi kórház és 10 milliót a marosvásárhelyi megyei kórház feljavítására és felszerelésére. A szatmárnémeti megyei kórház felújítására is elkülönítettek 16 millió lejt.

Oktatás

A romániai magyar pedagógus-továbbképző központ új épületet kap Nagyváradon. Az állami költségvetésből 4 millió lejt különítettek el erre a célra. Továbbá új épületszárnnyal bővül a margittai Horváth János Elméleti Líceum, amelynek megépítésére 5 millió lejt ír elő a költségvetés.

Kultúra

Az RMDSZ évek óta azért harcol, hogy az állam központi költségvetésből finanszírozza az önkormányzatok alárendeltségében működő színházakat, operákat és filharmóniákat. Az állami színházak számára a kulturális minisztérium nyújt támogatást, az önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézmények finanszírozásához azonban eddig nem járult hozzá az állam. Az RMDSZ javaslatát most elfogadta a kormány: a személyi jövedelemadóból begyűlt összegeknek a 3 százalékát fordítják az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, operák és filharmóniák működésére. 

Infrastruktúra, repülőterek, utak

10 millió lejt különítettek el a marosvásárhelyi repülőtér munkálatainak kifizetésére, 3 milliót a nagyszalontai kerülőút megépítésére, valamint 4 millió lejt a szatmári sürgősségi központ építésére és felszerelésére.

Mint ismert, az RMDSZ törvénymódosításának köszönhetően a kalotaszegi önkormányzatok bicikliutat építhetnek az egykori vasútvonal nyomvonalán. A hétfőn elfogadott költségvetés-tervezet RMDSZ-es javaslatra pénzügyi erőforrást is rendel ehhez a kezdeményezéshez: 800 000 lejt különítettek el a bicikliút megépítésére. 

A Kolozs megyei helyi közösségeket is támogatják majd. Aranykúton, Bálványosváralján, Bátonyban, Búzán és Buzapusztán, Körösfőn, Kövenden, Szentmihályon, Széken, Tordaszentlászlón, és Várfalván korszerűsíthetik majd az infrastruktúrát, illetve felújíthatják a Magyarszovát-Berkényes-Mócs összekötő utat, összesen 14,2 millió lejből.

Az érmelléki önkormányzatok ivóvíz problémája is megoldódhat. Az RMDSZ javaslatára 15 millió lejt különítettek el az állami költségvetésben ezekre a munkálatokra. Ugyanakkor öt Arad megyei községben (Kisiratos, Nagyiratos, Németpereg, Szinte és Tőzmiske) 6 millió lejből építhetnek utakat, járdákat és megoldják majd a közvilágítást.








EZT OLVASTA MÁR?

X