A romániai bankok is felbecsülték, mekkora gazdasági teljesítményre számíthatunk idén


-A A+

A kereskedelmi bankok is közölték a gazdaság idei kilátásaira vonatkozó első becsléseiket - olvasható a Ziarul Financiar gazdasági napilapban. 

Négy kereskedelmi bank elemzői azt vetítik előre, hogy a romániai GDP 3,9 százalékos visszaesés és 1,8 százalékos növekedés között fog alakulni idén. Járvány előtt a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. Az elemzők azonban felhívták a figyelmet, hogy a gazdasági válság mélységét még nem lehet teljes egészében felbecsülni. A legtöbb elemző azzal a forgatókönyvvel számol, hogy az első és a második negyedévben a gazdaság jelentős mértékben visszaesik, a második félévben várhatóan elkezdődik egy felfele ívelő szakasz.

Virgil Popescu gazdasági miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy az államháztartási hiány az idén elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát. A miniszter szerint ez a legoptimistább változat, hiszen becslések szerint a hiány akkor lesz 5 százalék, ha a koronavírus-járvány csak két hónapot tart, de ha három-négy vagy esetleg öt hónapig érvényben lesznek a rendkívüli intézkedések, akkor nem lehet előre jelezni a deficit mértékét.

A kormány már a járvány kitörése előtt is 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt az idei évre, miután tavaly a deficit elérte a 4,6 százalékot azt követően, hogy a kormány jelentősen emelte az elmúlt években a béreket és a nyugdíjakat.

A hatóságok bejelentései szerint eddig 200 ezer munkaszerződést függesztettek fel a vállalkozók a járvány és a karantén okozta gazdasági leállás miatt, és arra számítanak, hogy ez a szám kétszeresére fog nőni. Jelentek meg azonban olyan elemzések is, amelyek szerint a vállalatok várhatóan 1 millió dolgozót bocsátanak el vagy küldenek kényszerszabadságra márciusban és áprilisban, ha addig nem szüntetik meg a járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja. 







EZT OLVASTA MÁR?

X