Szezonmunkát vállalna külföldön? Vannak még országok, ahol nem gond a beutazás


-A A+

Bizonytalan a koronavírus-járvány miatt annak a több ezer munkavállalónak a helyzete, akik minden évben tavasszal kelnek útra Székelyföldről, hogy nyugat-európai gazdaságokban vállaljanak szezonális munkát. A legtöbb munkaerőközvetítő kivár, a munkát keresőket pedig türelemre intik. A mezőgazdasági munkát kínáló nyugati vállalkozások általában márciustól októberig foglalkoztatnak külföldi munkaerőt, és több százezer főt várnak jelenleg is. A nagyszámú szezonális munkaerőt foglalkoztató országok különbözőképpen próbálnak alkalmazkodni a helyzethez. Míg Svédország továbbra is fogad vendégmunkásokat, addig Nagy-Britanniába jelenleg lehetetlen kijutni, Németország és Ausztria pedig szigorú korlátozásokkal fogad munkavalállalókat. 

Éppen a tavaszi szezonális munkák dömpingjének idejére esett a koronavírus európai terjedésének kritikus szakasza, így a megszokott munkaerővándorlás jelentősen visszaesett.  Nyugat-Európa mezőgazdasági vállalkozásai elsősorban a kelet-közép európai munkaerőre építenek, minden év tavaszán tízezrek kelnek útra, hogy főképp Ausztria, Németország, Nagy-Birtannia vagy éppen az északi államok farmjain vállaljanak munkát. A legtöbb szezonális munkát vállaló évről-évre legalább 2-3 hónapot tölt külföldön, ez idő alatt igyekezvén némi pénztartalékot összegyűjteni.

Svédország várja a munkavállalókat

Svédországban cikkünk megjelenéséig nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, az északi országban nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek, a sportlétesítmények is nyitva tartanak – mondta el a Maszol érdeklődésére egy, a skandináv államban működő mezőgazdasági vállalkozás magyar képviselője (a svéd alkotmányos szabályokban a rendkívüli jogrend kizárólag hadiállapot és háborús veszély esetén hirdethető ki – szerk. megj.).

A zöldségeket termesztő kertészetekbe folyamatos a munkaerő alkalmazása – tudtuk meg. Bár vannak, akik megijedtek és inkább otthon maradtak, azért jelentkezőkből nincs hiány egyelőre – mondta a dolgozóit, idénymunkásait főként Magyarországról és Erdélyből alkalmazó cég szakembere.

90 ezer ember hiányzik Nagy-Britanniában

Jelenleg szó sem lehet arról, hogy szezonmunkára valaki Angliába utazzon Erdélyből, bár az angol mezőgazdaság már most jelentős munkaerőhiánnyal küszködik – tudtuk meg Dimény Zsolttól, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Agrigarant angliai képviselőjétől. (Az Egyesült Királyságban kialakult helyzetről a Guardian írása nyomán a magyarországi Index közölt cikket a napokban).

A cég Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is működtet irodát, és tart időről-időre toborzásokat angliai, nagy-britanniai munkákra. Az utazási korlátozások miatt az új munkavállalók kiutazása jelen pillanatban Székelyföldről is lehetetlen. Ezért a cég időszakosan átszervezte tevékenységét és leginkább azokkal foglalkozik, akik valamilyen okból Angliában munka nélkül maradtak. Megpróbálják összehozni a munka nélkül maradottakat a munkaerőt kereső farmokkal, vállalkozásokkal.

Azoknak, akik a tavasszal induló szezonális munkákra jelentkeztek, azt javasolják, hogy legyenek türelemmel, hiszen óráról-órára változhat a helyzet. Angliában lázasan dolgoznak a helyzet megoldásán, többek között a koronavírus-tesztek napi mennyiségét akarják jelentősen megnövelni – mondta el a 2014-ben alapított cég képviselője.

„Szó volt arról is, hogy első körben az országon belülről próbálják pótolni a kiesett munkaerőt a más területeken munka nélkül maradtakkal, ez azonban hamvába holt ötlet. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt években a szezonmunkára érkezők túlnyomó többsége Romániából és Bulgáriából érkezett. Egyelőre azt szeretnénk elérni, hogy azok a külföldiek, akik már kint vannak, ne maradjanak munka nélkül” – hangsúlyozta a szakember.

A munka- és egészségvédelmi szabályok egyébként az angliai, és általában a nagy-britanniai farmokon jól érvényesülnek. A munkavállalók gyakorlatilag a munkahelyükön kialakított szállásokon élnek, ritkán kell kimozdulniuk, ennek ellenére jelen pillanatban nem fognak újabb munkaerőt kiutaztatni.

Németország feloldja a tilalmat

Németországban az elmúlt hét csütörtökén született megállapodás a szövetségi belügyminisztérium és a mezőgazdasági és élelmezési minisztérium között arról, hogy feloldják a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezik több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását. Ez alapján áprilisban 40 ezer, májusban további 40 ezer külföldi idénymunkást fogadhatnak fel a mezőgazdasági termelők.

Ezek a munkavállalók kizárólag repülővel, és csak csoportosan utazhatnak be Németországba, és ugyanígy távozhatnak. A tavaszi munkákra május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség az ágazatban, de a járvány miatt március 20-án elrendelt beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban.

Szigorú szabályok Németországban

Az idénymunkásokat a szövetségi rendőrség egységei fogadják a kijelölt repülőtereken. Azonosításuk után megvizsgálják egészségi állapotukat, az eredményeket közlik a területileg illetékes közegészségügyi hivatallal. Fertőzésgyanú esetén megtagadják a belépést az országba. Az idénymunkásokat legfeljebb 20 emberből álló csoportokba osztják. 

A csoportok tagjai az első 14 napon - a koronavírus lappangási ideje alatt - karanténban vannak, vagyis együtt dolgoznak, szabadidejükben sem érintkezhetnek más csoportok tagjaival és nem hagyhatják el szállásukat, illetve a munkavégzés helyét. Az igen részletes szabályozás a többi között a szállások berendezéséről is tartalmaz előírásokat. Gondoskodni kell például arról, hogy minden szobában, konyhában és fürdőszobában legyen legalább egy feltöltött fertőtlenítőszer-adagoló, és arról is, hogy naponta többször fertőtlenítsék a kilincseket és a konyhai, a fürdőszobai csaptelepeket. 

A szállásokon és a csoportok szállításához használt járműveken csak minden második férőhelyet szabad betölteni, hogy elkerüljék a járvány terjedését elősegítő zsúfoltságot. A munkások csak védőmaszkban és kesztyűben dolgozhatnak, más csoport tagjaitól legkevesebb másfél méter távolságot kell tartaniuk. Szállásukon nem fogadhatnak látogatókat. Fertőzésgyanú esetén koronavírus-tesztet kell végeztetni, a megfertőződött vagy fertőzésgyanús idénymunkásokat el kell különíteni a többiektől. Csoportjuk többi tagját is el kell zárni a többi munkacsoporttól, és valamennyi munkavállalónál el kell végeztetni a tesztet. 

Ausztria enyhít az intézkedéseken

A bukaresti kormány a 7. számú katonai rendelettel április 5-én vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztette a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti repülőjáratokat. Marcel Vela belügyminiszter ugyanakkor jó hírként közölte, hogy engedélyezni fogják a külföldön munkát vállaló szezonmunkásokat szállító charter-járatok indulását, a célország illetékes hatóságainak jóváhagyásával.

Utóbbi intézkedésről részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, ugyanakkor egyelőre meghosszabbították Ausztria felé a személyszállítás tilalmát. Ausztria a Magyarországról ingázó mezőgazdasági dolgozók számára lehetővé tette a határátlépést az összes érintett határátkelőhelyen: a két ország rendőr-főkapitányainak megállapodása értelmében az osztrák–magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik a munkavállalók.

Sebastian Kurz kancellár hétfőn jelentette be, hogy fokozatosan enyhítenek a szigorító intézkedéseken: a húsvétot követően készülnek az üzletek megnyitására, a tervek szerint május elsejétől a bevásárlóközpontok és a fodrászüzletek is újranyithatnak. A szintén nagy számú külföldi munkaerőt foglalkoztató a vendéglátó-ipari egységek és a szállodák legkorábban május közepétől, fokozatosan nyithatnak ki.

Szociális problémákat okozhatnak az otthonmaradók

Komoly szociális problémákat okozhat néhány székelyföldi önkormányzatnak az otthonmaradásra kényszerülők ellátása, segélyezése. A Maszol megkereste az első Hargita megyei koronavírusos megbetegedés miatt a figyelem középpontjába került Etéd megbízott polgármesterét. Tiboldi Elek elmondta: évente 200 fő körül van azok száma, akik külföldön vállalnak mezőgazdasági idénymunkát. Közülük jelenleg mintegy 120 fő jelenleg is valamelyik nyugat-európai országban tartózkodik.

A többiek várják a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megváltozását, hogy a korlátozások esetleges feloldását követően útnak indulhassanak. A községvezető véleménye szerint itthon is volna lehetőség mezőgazdasági munkát vállalni, azonban tudja, hogy külföldön többet lehet keresni.








EZT OLVASTA MÁR?

X